De nieuwe ambities van Anouck Lepère

Mario Testino zei ooit over haar dat ze de meest waarschijnlijke persoon was om de wereld in vuur en vlam te zetten. Maar hoe gaat het vandaag nog met Anouck Lepère?

Ze liep shows voor zowat alle grote namen in de internationale modewereld en stond op de covers van Marie Claire, 10 Magazine en Vogue. Modefotograaf Mario Testino zei ooit over haar dat zij de meest waarschijnlijke persoon was om de wereld in vuur en vlam te zetten.

Op haar 32ste heeft het Antwerpse topmodel, Anouck Lepère, al heel veel van de wereld gezien, maar België blijft haar nauw aan het hart liggen. Knack Weekend sprak ter gelegenheid van de 10de verjaardag van Maasmechelen Village met haar over haar liefde voor België, haar werk voor de NGO Kageno en haar toekomstplannen.

Je hebt een hele tijd in New York gewoond, en daarna in Londen. Kom je nog vaak terug naar België?
Anouck Lepère: Ja, ik woon sinds een jaar zelfs terug in België en dat bevalt me heel erg. Iedereen in het buitenland lacht altijd met mij dat ik uit een landje zonder regering kom. Natuurlijk wordt het tijd dat ze er eens werk van maken, al vind ik ook wel dat we gewoon trots mogen zijn op ons Belgenlandje. In vergelijking met de rest van de wereld doen we het zo slecht nog niet, maar dat lijkt iedereen altijd te vergeten.

Als topmodel ontmoet je heel wat interessante mensen. Wie is er het meest bijgebleven?
Lepère: Ik heb ooit Yoko Ono ontmoet. Dat was een heel interessante dame, een echt icoon van vrede. Toen ik pas begon, heb ik ook nog gelogeerd bij Carla Bruni. Dat zij nu presidentsvrouw van Frankrijk is, vind ik echt bizar.

Ook ambities om het ooit tot presidentsvrouw te schoppen? Lepère: “Hello mister president, do you want to marry me, please?” (lacht). Nee, dingen gebeuren gewoon. Ik heb geen speciale ambities of plannen. Ik volg wel graag het wereldnieuws. Bij ons thuis werd ook altijd de krant gelezen. Politiek interesseert me dus wel, maar ambitie om presidentsvrouw te worden of in de politiek te gaan, heb ik niet meteen.
Je doet heel wat minder modellenwerk de laatste jaren. Is dit een bewuste keuze?
Lepère: Absoluut. Soms heb je gewoon verandering nodig in je leven. Ik werd ouder en had nood aan nieuwe uitdagingen. En als er dan nieuwe kansen op je pad komen, moet je die met beide handen grijpen.

Je werkt samen met Kageno, een non-profit organisatie die actief is in Kenya en Rwanda.
Lepère: Ja, ik heb die interesse eigenlijk een beetje meegekregen van thuis uit. Mijn ouders hebben mij altijd meegenomen op heel leerrijke vakanties. Wij trokken regelmatig voor een maand met de rugzak naar een derdewereldland. Werken voor Kageno is voor mij eigenlijk een beetje vakantie, al is het soms moeilijk om te zien hoe andere mensen het niet altijd gemakkelijk hebben.

Heb je nog nieuwe plannen voor de toekomst? Lepère: Mijn werk met Kageno wil ik zeker verderzetten. Zo lanceren we volgende maand bij Colette in Parijs een juwelencollectie die een samenwerking is met het dorpje Banda Village in Rwanda en met Repossi, een luxejuwelenbedrijfje uit Monaco. Die twee tegengestelden zorgen echt voor een leuk resultaat.

Je ontwerpt je eigen juwelen, wanneer mogen we je eerste parfum verwachten?
Lepère: Ik wil geen dingen doen om ze te doen. Er moet een reden achterzitten. Ik ga zeker geen parfum ontwerpen omdat iedereen dat doet.

Heb je een lievelingskledingstuk?
Lepère: Wat ik nu aan heb, een creatie van Christian Wijnants, draag ik heel erg graag. Het is nog maar pas nieuw, maar ik weet nu al dat het een klassieker wordt. Ook deze schoenen van Nicholas Kirkwood en Peter Pilotto zijn echt tof. Maar over mijn hele carrière heb ik wel wat stukjes verzameld die ik altijd zal blijven koesteren.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content