De modekleur van 2013 is smaragdgroen

© Reuters

Elk nieuw (mode)seizoen brengt nieuwe fashionkleuren met zich mee. Iedere decembermaand doet Pantone, de autoriteit op vlak van kleuren, een nieuwe voorspelling voor het volgende jaar/seizoen. Volgens de kleurenspecialist zal in 2013 smaragdgroen potten breken en zal deze ‘statement’ kleur gebruikt worden in kledingontwerpen, interieurontwerpen enzovoort.

Elk nieuw (mode)seizoen brengt nieuwe fashionkleuren met zich mee. Iedere decembermaand doet Pantone, de autoriteit op vlak van kleuren, een nieuwe voorspelling voor het volgende jaar/seizoen. Volgens de kleurenspecialist zal in 2013 smaragdgroen potten breken en zal deze statement kleur gebruikt worden in kledingontwerpen, interieurontwerpen enzovoort.

Smaragdgroen zagen we al passeren op de catwalks voor FW ’12-13 en ook streestylers, waaronder in Parijs, voelden het aan hun onderbuik dat smaragdgroen wel eens ‘big’ zou kunnen worden. En nu heeft Pantone, de grote kleurenspecialist, deze tint van groen ook uitgeroepen tot modekleur van 2013. Een kleur die zowel leuk is voor een zwierig zomerjurkje als voor een wintertrui. We like!

‘Tangerine Tango’

Vorig jaar riep Pantone ’tangerine tango’ uit de kleur van het jaar 2012. Het mandarijnrood bleek een ‘schot in de roos’ en de voorspelling van Pantone kwam uit. Voor 2013 is er een waardige opvolger uitgekozen: smaragdgroen. We vermoeden dat er binnenkort niet meer naast te kijken zal zijn in de winkels.

Voor de selectie van de ‘kleur van het jaar’ laat Pantone zich inspireren door verschillende domeinen. Zo hebben ze aandacht voor films, nieuwe artiesten, populaire reisbestemmingen en technologieën. Maar ongetwijfeld lieten ze zich ook beïnvloeden door de catwalk van designers als Zac Posen, NAHM, Chanel en Marimekko.

Kate Middleton

Enkele weken geleden zagen we Kate Middleton nog in een licht ‘smaragdgroene’ jurk van Mulberry tijdens een museumbezoek, waarmee ze de aandacht naar zich toe wist te trekken. Een voorsmaakje van wat ongetwijfeld nog volgen gaat op vlak van de trendkleur ‘smaragdgroen’. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content