De jonge wolven van ‘Ik Koop Belgisch’: EDELPLAST
Acht jonge Belgische merken palmen de komende weken pop-up spaces in de drie winkels van Juttu in. Wij stellen dit jong geweld aan jullie voor. Vandaag: EDELPLAST, het merk van de jonge juwelenontwerpster Billie Van Nieuwenhuyzen die met afval van elektriciteitskabels aan de slag gaat.
Van 8 september tot 19 oktoberstelt Juttu Antwerpen, Brugge en Roeselare acht jonge, Belgische merken voor: Emely Van Impe, Helix, Madame Volt, RE-DO, Edelplast, Hausmerk, Roche Rouge en Studio Bibette vullen tijdens deze periode de Ik koop Belgisch pop-upspaces in de Juttu winkels en ook alle items zijn beschikbaar op juttu.be. Deze pop-up shops maken deel uit van de Ik Koop Belgisch Campagne van Flanders Fashion Institute en Design Vlaanderen. Geprikkeld om meer te weten te komen? Surf dan naar ikkoopbelgisch.be.
Met EDELPLAST onderzoekt Billie Van Nieuwenhuyzen hoe afval van elektriciteitskabels getransformeerd kan worden in een nieuw, waardevol materiaal. De ontwerpster weeft de draden waarna ze geperst, gesmolten en bijgesneden worden. Het resultaat: een divers gamma van grafische tot marmerachtige patronen.
Edelplast – Billie Van Nieuwenhuyzen
Ontdek de website van Billie hier.
Favoriete Belgische band of zanger(es)?
Jacques Brel, Balthazar en Trixie Whitley. De Nederlandstalige band BAZART kan ik ook smaken.
Favoriete Belgische maaltijd?
Een goede stoverij met frieten.
Wat is je favoriete Belgische stad? Waarom? En wat is je favoriete Belgische shoppingsstad?
Ik kan niet kiezen, uiteraard mijn bruisende thuisstad Gent. Maar ik ga graag naar andere steden zoals Brussel, Oostende, ook Leuven verraste me onlangs. Als ik voor zaken of plezier naar een andere stad ga, voel ik me altijd een beetje op citytrip.
Wat mis je als je op reis bent?
Na een paar maanden reizen door Azië mistte ik, hoe raar het ook klinkt, een simpele boterham met kaas. Ook de authenticiteit van Belgische steden, restaurants en cafés waardeer ik telkens opnieuw als ik op reis ben. Ik hou niet zo van ‘big, new, flashy’ en afgelikt, dat besefte ik in Amerika en Australië. Belgische steden stralen veel eigenheid, persoonlijk en charme uit.
Wat is je favoriete stuk van een Belgisch merk in je kleerkast? En in je interieur?
Bijna heel mijn interieur bestaat uit vintage meubels, waarvan ik niet meteen kan zeggen of ze van Belgische makelij zijn. Wel koop ik graag bij mensen die, zoals ik, net afgestudeerd zijn of nog aan het studeren zijn. Zo kocht ik handgemaakte keramieken interieurobjecten en gezeefdrukte posters van collega studenten. Op de Invasie leerde ik ontwerpers kennen waarvan ik graag iets in huis of in de kleerkast zou hebben, bijvoorbeeld een tapijt van Charlotte Jonckheer of een sjaal van Jente Hendrickx. Ik heb nogal een zwak voor textiel.
Mijn favoriete stuk is een Delvaux handtas uit de jaren vijftig, dat ik eigenlijk niet durf dragen omdat ze zo mooi en oud is.
Sinds wanneer bestaat jouw merk? Waar is jouw ‘hoofdzetel’?
Mijn merk is begonnen als afstudeerproject in 2015 en ik ontwikkel EDELPLAST verder in Sint-Amandsberg (Gent). Daar doet een oude bijkeuken in mijn ouderlijk huis dienst als atelier.
Wie zit er in je team (freelance en in dienstverband)?
Me, myself and I.
Wat is je favoriete stuk uit je eigen collectie?
Dat moet de brede armband uit mijn afstudeercollectie zijn. Dit was de eerste armband die ik maakte en ook het basisontwerp voor alle draagbare, kleinere armbanden die ik nu verkoop. Van die armband liet ik ook een beeld maken dat heel goed de essentie van EDELPLAST toont; de armband wordt geshowd rond een arm, waarvan de hand een hoop kabelafval vasthoudt. (300gr kabelafval = 1 EDELPLAST armband)
Cable waste ???EDELPLAST bracelet #edelplast #contemporaryjewellery #upcycling #pattern
Een foto die is geplaatst door Billie – EDELPLAST (@billievn) op
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Heb je het gevoel dat een ‘Designed in Belgium’ label goed scoort in binnen- en buitenland? Waarom?
Tot nu toe heb ik een paar buitenlandse projecten lopen waarbij ik eerder gevraagd werd dankzij het ecologische verhaal van mijn sieraden. Ik weet niet in hoeverre het ‘Designed in Belgium’ label daarin meespeelt voor EDELPLAST. In België daarentegen zal het wel doorwegen, meer en meer mensen vinden het belangrijk om labels van eigen bodem te steunen.
Wel denk ik dat er bewondering en respect is voor Belgische mode in het buitenland, de Antwerpse Zes en ontwerpers zoals Raf Simons, Olivier Theyskens, Martin Margiela zitten daar zeker voor iets tussen.
Wat zijn de struikelblokken vandaag om een mode- of designlabel te runnen?
Omdat mijn label nog maar in zijn beginschoenen staat, sta ik in voor alle aspecten. Zaken zoals social media; communicatie; beeldvorming en uiteraard alle creatieve stappen, doe ik met plezier. Mijn grootste struikelblok is de zakelijke/financiële kant, hier moet ik nog veel over leren. Als creatieve geest zijnde moet ik erg mijn best doen om ook dat aspect succesvol te beheren.
Bestaat er een Belgisch creatief DNA?
Dat is een moeilijke vraag. Er zijn zoveel Belgische ontwerpers, architecten, designers met diverse stijlen en visies, om bij allen gemeenschappelijke kenmerken terug te vinden. Woorden die bij mij opkomen zijn innovatie en kwaliteit.
Is er een Belgische ontwerper waar je naar opkijkt?
Ik bewonder Murielle Scherre, hoe ze haar label ‘La Fille d’O’ heeft doen groeien en volledig haar eigen unieke designesthetiek naar buiten brengt.
Welke Belg/Belgische zou je graag kleden?
Ik zie mijn sieraden bij veel Belgische vrouwen passen, soms zie ik iemand op tv en denk ik ‘dat paar oorbellen zou haar goed staan’. Sommige stuks zijn zeer opvallend en groot, deze zouden bijvoorbeeld muzikanten op een podium sieren, iemand zoals Trixie Whitley zou ik graag van sieraden voorzien.
Waar worden jouw spullen verkocht?
Lasso juwelen in Leuven, Multiple in Hasselt, Au Nom Du Pied in Gent, (Harvest club Antwerpen, nu aan het verhuizen naar Leuven), online remade-by.com, eigen webwinkel,.. .En momenteel in de pop-up shop van de JUTTU winkel in Antwerpen.
(LP/FFI)
Op Ikkoopbelgisch.bevind je meer dan 600 Belgische mode-, accessoire- en woonmerken. Ga op ontdekkingstocht en deel je vondsten met #ikkoopbelgisch. Van 8 september tot 19 oktober kan je terecht bij Juttu voor unieke Belgische mode en design. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier