De Gouden Straatjes: ontdek de juweliers rond de Antwerpse ModeNatie

1. Salima Thakker 2. I.Ma.Gi.N 3. Studio Collect 4. Adelin 5. Wouters & Hendrix 6. Pascale Masselis 7. Anne Zellien 8. DIVA

Op één kilometer rond de Antwerpse ModeNatie vind je maar liefst 15 juweliers. ‘De Gouden Straatjes’ krijgen een plannetje, rondleiding en zelfs personal shopper.

1. Salima Thakker

Na een opleiding in Antwerpen en Londen en opdrachten voor andere juwelenmerken, keerde Salima Thakker tien jaar geleden terug naar de diamantstad om haar eigen winkel en atelier te openen. Thakker experimenteert graag met nieuwe vormen en materialen zoals segrijn. Haar ontwerpen tasten de grenzen van de kunst af en worden geregeld tentoongesteld in internationale galeries en musea. Vier jaar geleden verhuisde Thakker naar een beschermd pand met groene houten gevel op de hoek van de Kloosterstraat. Het interieur oogt daarentegen modern, wat zorgt voor een interessant contrast.

Kloosterstraat 2

2. I.Ma.Gi.N

I.Ma.Gi.N is het kindje van juwelenontwerpster Margaux en haar man Gilles, een edelsteenexpert die opgroeide in een familie die al zeven generaties in de diamantsector zit. Hun juwelen zijn speels, betaalbaar en doordat je kiest tussen natuurlijke materialen en diamant toegankelijk voor elke klant. “Juwelen zijn veel meer dan modeaccessoires, ze laten ons toe om onze persoonlijkheid uit te drukken. Elk juweel dat in onze ateliers wordt ontworpen, moet aan die eisen voldoen”, aldus de ontwerpster.

Steenhouwersvest 11

De Gouden Straatjes: ontdek de juweliers rond de Antwerpse ModeNatie

3. Studio Collect

Het vrouwelijk juweelcollectief Studio Collect is ontstaan in 2013, nadat Hermien, Saskia, Magaly en Hannah hun diploma van de Academie voor Schone Kunsten op zak hadden. In het begin deelden ze enkel een atelier en machines om de kosten te drukken, maar algauw gingen ze ook samen ontwerpen. “We hebben er nog geen moment spijt van gehad. Onze collectie is gewoon veel beter als we ze samen maken”, zegt Hermien. Hun handelsmerk: draagbare, architectonische juwelen van zilver of 18-karaats goud. Eind november openden ze hun eerste vlaggenschip, in de Steenhouwersvest.

Steenhouwersvest 13

De Gouden Straatjes: ontdek de juweliers rond de Antwerpse ModeNatie

4. Adelin

Adelin is niet zomaar een juwelier. De zaak koopt en verkoopt antieke juwelen uit de art deco en art nouveau, vintage meubelen en klassieke horloges van merken als Rolex, Jaeger-LeCoultre en Chronographe Suisse. Omdat elk stuk uniek is, maakt het na verkoop direct plaats voor een ander. Daarnaast kun je bij Adelin ook terecht voor de reparatie van je antieke juwelen. Zo proberen zij het verleden te koesteren, in het heden.

Steenhouwersvest 43

De Gouden Straatjes: ontdek de juweliers rond de Antwerpse ModeNatie

5. Wouters & Hendrix

Katrin Wouters en Karen Hendrix zijn na meer dan dertig jaar in het vak hun originele en jeugdige kijk op juwelen nog niet kwijt. Inspiratie voor de meer dan zeventig collecties die ze al maakten sinds ze elkaar leerden kennen aan de Antwerpse Academie voor Schone Kunsten, putten ze uit alles: van poëzie over het surrealisme tot vallende sterren. Voor de lente/zomer combineerden ze archaïsche en hypermoderne elementen tot iets wat zij ’technofossielen’ noemen. Om de tiende verjaardag van hun goudcollectie te vieren, werd de goudcorner van hun winkel in de Steenhouwersvest verbouwd tot een mooi boudoir, en brengen ze enkele geliefde archiefstukken terug op de markt.

Steenhouwersvest 52

De Gouden Straatjes: ontdek de juweliers rond de Antwerpse ModeNatie

6. Pascale Masselis

Het ‘Parijs van weleer’ in hartje Antwerpen. Zo ziet de winkel van goudsmid Pascale Masselis eruit. Ze vond het houten interieur, een oude mercerie-zaak uit 1885, in de Franse hoofdstad. Achter die indrukwekkende winkel ligt haar open atelier, waar alle juwelen nog met de hand worden gesmeed. Hierdoor is elk stuk uniek. Masselis ontwerpt juwelen met goud en edelstenen, maar je kunt bij haar ook terecht om je erfstukken te laten ombouwen tot een eigentijds juweel.

Nationalestraat 18

De Gouden Straatjes: ontdek de juweliers rond de Antwerpse ModeNatie

7. Anne Zellien

Eind vorig jaar vierde Anne Zellien haar zestigste verjaardag, en de twintigste van haar label, met een persoonlijke collectie van zestig stuks die haar levensverhaal vertellen. Ook haar jongste collectie is heel persoonlijk. Zellien inspireerde zich op kunstenares Marie Laurencin, die tot de kring van Picasso hoorde, nadat ze een expo met haar werk had bezocht. De collectie, met onder andere edel-stenen in pasteltinten, ligt in haar winkel naast haar juwelen en haar bekende amuletten met gegraveerde boodschappen. Zellien ontwierp recent ook een betaalbare collectie diamanten juwelen met enkel Antwerpse stenen.

Kammenstraat 47

De Gouden Straatjes: ontdek de juweliers rond de Antwerpse ModeNatie

8. DIVA

Het nieuwe diamantmuseum op de Suikerrui werd onder handen genomen door de Antwerpse architect Gert Voorjans, die het gebouw inrichtte als een huis. Er zijn zes kamers, elk met een eigen verhaal over diamant, juwelen en edelsmeedkunst. Van de wonderkamer, waar het exotische karakter van luxeartikelen wordt belicht, tot een boudoir met de kostbare schatten van de stad.

Suikerrui 17-19, divaantwerp.be

Het plan van de Gouden Straatjes is gratis verkrijgbaar bij de infopunten van de stad, het diamantmuseum DIVA, alle deelnemende juweliers en online op degoudenstraatjes.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content