De gebeeldhouwde vorstin: de stijl van koningin Beatrix

© Reuters

Een stevige schouderlijn, een opvallende hoed en een wijde mantel omdat een koningin nu eenmaal veel om handen heeft: de Beatrix-stijl is na dertig jaar een begrip op zich.

Een stevige schouderlijn, een opvallende hoed en een wijde mantel omdat een koningin nu eenmaal veel om handen heeft: de Beatrix-stijl is na ruim dertig jaar op de troon een begrip op zich.

De stijl van de Nederlandse vorstin was veertig jaar lang het werk van couturier Theresia Vreugdenhil, die op 14 juli 2012 overleed op 82-jarige leeftijd. De intense samenwerking tussen koningin Beatrix en Vreugdenhil startte in 1965 en eindigde pas in 2007. Ze ontwikkelden samen een tijdsloze en tegelijk uiterst herkenbare stijl, waarvoor Vreugenhil onderscheiden werd met de huisorde van Oranje. Al viel wellicht ook haar legendarische discretie in de smaak.

Perfectioniste

Vreugdenhil werd geïnspireerd door Madame Grès en Christian Dior en opende haar couturezaak in Amsterdam in 1955. Ze kleedde haar klanten in stoffen van Franse couturiers en liet zich de jongste jaren bijstaan door haar twee dochters Saskia en Magteld.

Ook de garderobe van koningin Beatrix was maatwerk, waarbij van ieder ontwerp eerst een toile werd gemaakt die de vorstin nadien doorpaste op paleis Huis Ten Bosch. In de zeldzame interviews die Vreugdenhil gaf over haar koninklijke opdracht omschreef ze de koningin als een perfectioniste die graag modebladen leest, haute couture-shows bekijkt en eigenhandig aangepaste accessoires uitzoekt, maar ondertussen wel op de centen let.

Evenwichtsoefening

De gebeeldhouwde stijl van koningin Beatrix werd door vriend en vijand bewonderd: een evenwichtige garderobe die ceremoniële powerdressing en kitsch combineert met een zekere strengheid en afstand. Hoedenmakers zullen Beatrix wellicht missen: de Nederlandse vorstin stond wereldwijd bekend om haar soms opzichtige hoeden – de symbolische kroon op het vestimentaire werk.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content