De beurskoers

Gisteren bezochten onze verslaggevers de meubelbeurs I Saloni, ’s werelds grootste designgebeuren, en Euroluce, de belangrijkste lampenmarkt.

Gisteren bezochten onze verslaggevers de meubelbeurs I Saloni, ’s werelds grootste designgebeuren, en Euroluce, de belangrijkste lampenmarkt.

– Een aantal belangrijke fabrikanten is dit jaar weggebleven van de beurs en daarom is er meer plaats, op strategisch beter gelegen plekken, voor kleinere merken. Misschien staan er daardoor ook meer Belgen dan gewoonlijk, waaronder Extremis, Indera, Quinze & Milan, Limited Edition, Tribu, Royal Botania en Casalis (meer over de Belgische aanwezigheid in Milaan leest u elders op de site).

– Hierbij alvast drie favoriete meubels van het jaar (u vindt een ruimer overizcht in ons finale overzicht, begin volgende week): Collar, een blokkenkast met een kraag, van het Japanse collectief Nendo (bij het Nederlandse Quodes); de voor Hollywood-godinnen bestemde bank Cipria van de Braziliaanse broers Fernando en Humberto Campana (bij Edra); en de ecologisch verantwoorde stoel 10 Unit System van de Japanse architect Shigeru Ban (bij Artek).

– Enkele teleurstellingen: de Trattoria, een nieuwe stoel van Jasper Morrison voor Magis (plastic vlechtwerk); en nieuwe, volstrekt onelegante banken en tafels van Front (de Soft Wood) en Tord Boontje (de Crate Sofa) bij Moroso.

– Bij Euroluce waren we onder de indruk van de in felle neons verlichte stand van Ingo Maurer, en van het giganteske doolhof van Flos. Maar de mooiste lamp van het jaar hing niet op de beurs, maar in de vitrine van Sawaya & Moroni: de Starbrick van de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson(voor Zumtobel).

– ’s Avonds organiseerde Diesel een groot feest ter introductie van de eerste meubelcollectie van het merk, met fabrikanten Moroso en Foscarini. De producten hebben een zekere doehetzelf-attitude, die werd weerspiegeld in het ruige rocksfeertje van de avond, met optreden van een jong, luid groepje, en sloten bier.

Jesse Brouns

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content