De best geklede politici van België

Mode en politiek. Het lijken twee begrippen die niet meteen met elkaar verbonden zijn. Waarom zouden politici zich moeten bezighouden met de laatste modetrends? En gaan hun politieke kwaliteiten er op vooruit bij het dragen van een stilistisch verantwoorde kledingcombinatie? Uiteraard niet, maar dan stellen we ook de verkeerde vragen.

Stijlpleidooi voor politici Belangrijker is of politiek en mode elkaar kunnen versterken. En daarvan zijn wij rotsvast overtuigd. Door het dragen van Belgische mode kunnen publieke figuren en vertegenwoordigers van ons land een uithangbord zijn voor de lokale mode-industrie, die het niet altijd gemakkelijk heeft.

Kijk maar naar prinses Mathilde. Zij hult zich geregeld in ontwerpen van Natan en Olivier Strelli. De Amerikaanse first lady Michelle Obama slaagt er zelfs in de omzet van jonge, Amerikaanse ontwerpers significant te doen stijgen door hun creaties te dragen. Van dit soort kunstgrepen kunnen de Belgische politici nog wat opsteken.

Bovendien werkt het ook omgekeerd. Politici komen – veel meer dan 20 jaar geleden – in het publieke beeld. De opmars van tv-debatten en politieke programma’s zorgt ervoor dat hun voorkomen een steeds belangrijkere rol speelt in het stemhokje. Moeilijke bevalling Dat deze wisselwerking tussen mode en politiek velen ontgaat, werd pijnlijk duidelijk tijdens het brainstormen over de mogelijke winnaars. Want wie denkt dat het vormen van een regering een heikele discussie is, heeft duidelijk nog niet geprobeerd om Belgische politici te selecteren op hun modebewuste kwaliteiten.

Tijdens onze zoektocht worstelden we ons door een oneindig diep dal van saaie pakken, rokken uit grootmoeders kleerkast en hemdjes zonder een draadje levenslust. We waren getuige van protserige mantelpakjes en kledingcombinaties die balanceerden op de rand van de wansmaak.

En dan waren er de twijfelgevallen. Politici als Kris Peeters, Guy Verhofstadt, Karel De Gucht, Kathleen Van Brempt en Joëlle Milquet kruisten onze gedachten, maar werden altijd wel door een van de juryleden teruggefloten.

Onze favorieten De jury, bestaande uit Trui Moerkerke (hoofdredactrice Knack Weekend), Elke Lahousse (moderedactrice Knack Weekend) en Vincent Fobelets (moderedacteur Weekend.be), koos uiteindelijk unaniem de volgende politici:

Paul Magnette, ontslagnemend minister van Energie en PS-kopstuk, wist ons te overtuigen met zijn stijlvolle kostuums met perfecte snit. Hij is iemand die je zelden zal betrappen op een foute kledingcombinatie.

Al wie op zijn 59e een rode zwemslip aandurft voor kijkend België en daar ook nog mee wegkomt, hoort thuis in onze top 3. Verder heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo de meest persoonlijke stijl van alle politici. Zijn handtekening, het vlinderdasje, droeg hij overigens al lang voor de hele Bent Van Looy-saga.

Verder loven we de gedurfde ensembles van ontslagnemend Open-VLD minister Vincent Van Quickenborne. Na het kopen van een – op het eerste zicht saai – grijsgestreept pak is hij de persoon die schaamteloos afstapt op de winkelsectie met de gekleurde bloemetjesdassen. Bravo!

Open VLD’er Annemie Turtelboom is voor ons de politica die de scepter zwaait op het vlak van kledingsstijl. Eens stoer en dan weer elegant, maar altijd in harmonie met haar weelderige haardos. De ontslagnemende minister van Binnenlandse Zaken draagt overigens vaak Belgische ontwerpers en houdt van zwart, net als wij (cfr. Weekend Black specials).

Laurette Onkelinx wordt wel eens gecategoriseerd onder ‘klassiek erfgoed’. Onterecht, vinden wij. Kijk maar eens naar de foto hierboven, waar de PS-vicepremier moeiteloos de zakenvrouwlook combineert met de ‘cocktailparty at the Ritz’-look.

PS-senator Marie Arena mag bij de Vlamingen dan wel een tikkeltje minder bekendheid genieten, haar stijlvolle voorkomen doet dat absoluut niet. Jong, fris en met een sexy toets.

Natuurlijk zijn we ons bewust van de statistieken: 4 Walen en 2 Vlamingen, of ook: 4 PS’ers en 2 Open VLD’ers. Maar laat dit een wake-up call zijn voor alle andere partijen. En uiteraard is er geen reden tot wanhoop: prinses Mathilde heeft ook een lange weg afgelegd.

Vincent Fobelets

Ontdek hier de stijltips van onze Weekend-stylisten voor de 6 genomineerden en alle andere politici.

Stemming Nog tot donderdagnacht kunt u hieronder uw stem uitbrengen, telkens op een van onze drie voorgeselecteerde kanshebbers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content