De afstudeershow van de KASK studenten

Na Brussel en Antwerpen stelden ook de studenten van de Gentse School of Arts of het KASK hun collecties voor.

Na Brussel en Antwerpen stelden ook de studenten van de Gentse School of Arts of het KASK hun collecties voor. We zagen enkele veelbelovende afstudeercollecties en creatieve ontwerpen van de 1e,2e en 3e bachelors.

1e bachelor

De show startte met ‘Trench coats in jeans at the movies’ van de 1e bachelor waaraan 15 studenten hebben meegewerkt. De ontwerpen passeerden vrij snel de revue en hadden één ding gemeen: jeans, veel jeans. Al vanaf de eerste stukken werd duidelijk dat grote, theatrale kragen in verschillende soorten stoffen een rode draad zouden vormen gedurende de hele show. Naast jeans, gebruikten de studenten ook plastiek als materiaal. Op uitzondering van een paar roze nylons, domineerde het kleur blauw- in al zijn varianten – de catwalk.

2e bachelor

Vervolgens was het tijd voor de collecties van 14 tweedejaarsstudenten. De eerste collecties die we te zien kregen van Nele Sarens en Sandra Demeyer oogden vrij sober, zowel wat betreft het kleurengebruik als de ontwerpen. Nele stuurde enkele modellen de catwalk op in strakke, vrouwelijke stukken in zwart en beige. Demeyer gebruikte grijs en olijfgroen als basiskleuren. Opnieuw zien we de grote kragen meermaals terugkeren, zoals in de collecties van Nele Sarens en Jonne Sikkema.

De stukken van Caroline Van den Heede, Stef Smout en Sofie Verclyte sprongen toch iets meer uit het oog. Caroline Van den Heede werkte met heel vrouwelijke silhouetten, zo zagen we lange jurken en een cape in een doorzichtige stof die vloeiend naar beneden liep. Qua kleurenkeuze sluit ze aan bij de eerdere ontwerpen, want soberheid staat centraal met wit en beige. Opvallend – en duidelijk in de smaak van het publiek – waren de schoenen met een dikke, rode zool onder de voorvoet. De collectie van Stef Smout viel dan weer op door de opmerkelijke afwerking en professioneel uitziende broeken in donkergeel. Ook de getailleerde zwarte vestjes waren mooi afgewerkt. Sofie Verclyte werkte met zijde in pastelkleuren en creëerde zo een heel romantische collectie – een fijne afwisseling na enkele futuristisch ogende ontwerpen. Opnieuw waren de schoenen een blikvanger wegens hoog Lady Gaga gehalte.

Op uitzondering van de collectie van Maaike Van Den Abbeele – zij maakte bombastische rokken en jurken in felle kleuren- bleef het vrij sober bij de 2e bachelor studenten wat betreft kleur en ontwerp. Terugkerend element waren de grote kragen en accenten die werden gelegd op taille en schouders. Naast luchtige en doorzichtige stoffen, zagen we ook leder, veren, latex en neopreen, een synthetisch rubber dat vooral bij surfpakken wordt gebruikt.

Tussendoor kregen we een tweede collectie van de 1e bachelor studenten te zien, namelijk ‘The art of collars en sleeves’. De naam doet het al vermoeden, we zagen nog meer kragen. Dit keer in alle mogelijke kleuren en stoffen. Als laatste kregen we een menselijke kraag te zien, het mannelijk model droeg namelijk een blond meisje in zijn nek. Een creatieve afsluiter van enkele veelbelovende eerstejaars.

3e bachelor De collecties van de derdejaars waren duidelijk gevarieerder. Opnieuw kregen we heel wat ontwerpen voorgeschoteld van in totaal tien studenten. De heel zwarte en donkere stukken van Elise Vranckx vielen op tussen de zachtere ontwerpen van Basten Bastannie en Lucas Straetmans. Bij deze laatste vernoemde zagen we ook eindelijk voor het eerst felle kleuren. Hij mengde koraal, roos en olijfgroen en zorgde voor een instant zomergevoel met lange, vloeiende zijden rokken en kleedjes.

De collecties van Gudrun Wylleman en Julie Vanelderen vielen bij ondergetekende nog het meest in de smaak. Gudrun komt met lange, vrouwelijke silhouetten en maakt – zoals enkele voorgangers – op theatrale manier gebruik van kragen. Ze houdt het qua kleurgebruik sober met groen, beige en grijs. Bij de collectie van Vanelderen vallen vooral de schoenen met gouden hak en spijkers op. Verder gebruikt ze zowel blauw en grijs als roze en beige in haar stukken die de nadruk leggen op de taille. We sluiten dit jaar af met prints en houten constructies in neonkleuren.

Masters

Ten slotte was het tijd voor de masters. In tegenstelling tot de andere scholen, studeerden er in Gent een vrij groot aantal studenten af. Wij kregen zeven collecties te zijn, waarvan er enkele heel veelbelovend waren. Hannah Jacobs mocht de spits afbijten en toonde een heel mooi afgewerkte collectie in wit en olijfgroen. Ze maakte gebruik van klassieke stoffen, maar ook zijde, tweed en zelfs veren. Het geheel was heel samenhangend en vrouwelijk.

Net zoals Jacobs, kon ook Eva Pollet een naadloos afgewerkte collectie afleveren die bestond uit plooirokken en jurken. Zij speelde met verschillende kleuren stoffen, zo zagen we jeans en dierenhuiden. Ze sloot haar collectie af met drie prachtige avondjurken. Ook Michael von der Crone leverde prachtig werk af. Als zijn eerste jurk wordt getoond op de catwalk, hoor ik een vrouw zeggen: “Dat wordt mijn trouwjurk”. Verder werkt hij met hoekige silhouetten en gebruikt hij heel sobere kleuren. Het grote verschil met de eerste collecties – die vrij sober waren – is dat de afwerking en het vakmanschap geperfectioneerd is. Zijn kledij is simpel, maar heel elegant en afgewerkt.

Een opvallende collectie is die van Klaas Rommelaere, die excentrieke ‘cartoonfiguren’ op de catwalk stuurt. We zien vooral veel prints, felle kleuren en veren. De prijs voor meest originele modellen gaat naar Joke Joanna Tops die haar familie – inclusief grootouders – de catwalk opstuurt. De collectie oogt heel winters en ze gebruikt dikke stoffen in grijs en blauw. Persoonlijke favoriet is de lange, grijs/zwarte winterjas. Ook in de collectie van Els Petrus krijgen we enkele mooie stukken te zien, zoals een witte jas afgewerkt met veren.

Renske De Maesschalck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content