De 5 geboden voor de streetstyler in Parijs

Wie wil opvallen voor de fotografen in Parijs tijdens de modeweek, moet enkele gouden regels in het achterhoofd houden. We sommen er vijf voor u op.

Wie wil opvallen voor de fotografen in Parijs tijdens de modeweek, moet enkele gouden regels in het achterhoofd houden. We sommen er vijf voor u op. Ikzelf ben nooit gevraagd door een streetstylefotograaf, bij aanvang van een modeshow, om te poseren. En daar zijn enkele aanwijsbare redenen voor. Eerst en vooral heb ik geen ambitie om uit te pakken met mijn kleding tijdens de modeweek en anderzijds ben ik hier als journaliste, wat zoveel wil zeggen dat ik behoor tot de ‘saaist geklede bende van heel deze modeweek’.

Journalisten hebben geen tijd om zich op te tutten. Ze rennen van show naar show, met daartussen nog enkele afspraken of het gaan bezichtigen van showrooms. Zelf een streetstyler zijn is echt het laatste wat in mij opkomt, grotendeels omdat we daar gewoon geen tijd voor hebben. Wij zijn diegene die de streetstylers moeten gaan ‘bestuderen’.

Maar wie wel graag ‘in the picture’ staat moet zich niet enkel mooi optutten, maar ook beschikken over geduld (véél geduld). We sommen vijf ‘geboden’ op voor de streetstyler in Parijs.

1. Werk jezelf in de kijker Dit doe je voornamelijk door je outfitkeuze. Je moet opvallen, uit de ‘grijze’ massa springen, en dat doe je met opvallende kledij of een kleurrijk accessoire. Bovendien moet het totaalplaatje kloppen: van kop tot teen moet je er fantastisch uitzien. Voor minder gaan de streetstylefotografen niet. Je kan dus niet zomaar ‘half aangekleed’ of zonder make-up komen opdagen, dan laten ze je resoluut links liggen. Probeer ook te werken met contrasten en kleur, véél kleur.

2. Wees geduldig Wanneer je ambities hebt om als streetstyler naar de modeweken af te zakken moet je , zeker als je nog maar een groentje bent in het vak, je afwachtend opstellen. Kijk naar andere streetstylers en ‘steel’ met je ogen. Geduld is een gouden regel en je mag je zeker niet opdringerig gedragen. Het is de outfit die boekdelen moet spreken, niet jouw gedrag.

3. Glimlach, wat ze jou ook vragen De getrainde streetstyler, die haal je er zo uit. Die is vrolijk, goedlachs en die is al aan het poseren nog voor je die een vraag stelt. Wil je echt slagen in je opzet als streetstyler, dan ben je onderworpen aan de wensen van de fotograaf. Dat wil zeggen: lachen op commando, poseren op plaatsen die zij voorstellen en de tijd nemen zodat de fotografen alle tijd hebben om elk detail van je outfit vast te leggen.

4. Vergeet praktische mode, ga voor ongemakkelijk Was het niet Anna Dello Russo die ooit zei dat je voor het meest oncomfortabele uit je kleerkast moet kiezen om er fantastisch uit te zien? Ergens heeft deze Italiaanse dame wel een punt. Streetstylers dragen vaak torenhoge hakken, want het niet gemakkelijk maakt om van show naar show te gaan. Maar het betekent vaak wél dat je gefotografeerd wordt. Ook de kledij van sommige streetstylers moet geweldig ongemakkelijk zijn: hoepelrokken, strakke rokken, schouderstukjes,enzovoort. Een streetstyler heeft het met andere woorden niet altijd even makkelijk.

5. Volg geen trends, maar maak ze zelf Bij streetstylers kan je vrij snel een onderscheid maken tussen de slaafse ’trendvolgers’ of zij die volledig hun eigen weg gaan. Mijn persoonlijke voorkeur ligt bij deze tweede groep omdat de creativiteit hier geen grenzen kent. En dat is veel leuker om te fotograferen. Ze combineren de gekste kledingstukken en kleuren moeiteloos met elkaar. Dit seizoen zijn de Aziatische genodigden op de modeweek dé absolute top. Ze zijn enorm creatief, hun outfits zijn gedurfd, en dit zowel bij de mannen als vrouwen. Toch blijft het geheel altijd erg stijlvol. Chique!

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content