Coco Chanel een nazispionne?

Hal Vaughan, de auteur van de nieuwe biografie van Coco Chanel, beweert dat de beroemde Franse modeontwerpster tijdens de Tweede Wereldoorlog een spionne voor de nazi’s was.

Hal Vaughan, de auteur van de nieuwe biografie van Coco Chanel (1883-1971), beweert dat de beroemde Franse modeontwerpster tijdens de Tweede Wereldoorlog een spionne voor de nazi’s was.In zijn boek â€oeSleeping with the enemy, Coco Chanel’s secret warâ€? stelt Vaughan dat de 57-jarige Chanel in 1940 gerekruteerd werd door de Abwehr, de Duitse inlichtingendienst. In opdracht van de Abwehr zou Chanel in augustus 1941 op missie naar Spanje zijn getrokken met een tweede agent om nieuwe spionnen te rekruteren. In ruil, zo schrijft Vaughan, wilde ze de bevrijding bekomen van een neef die gevangen zat in een Duits kamp.

Nog volgens het boek werd de modeontwerpster verliefd op de Duitse nazi-officier Hans Gunther von Dincklage, met wie ze lange tijd een relatie onderhield. Het is dankzij hem dat Chanel tijdens de bezetting op de zevende verdieping van het Ritz kon wonen in Parijs. In 1944 zou Chanel nog naar Madrid teruggekeerd zijn, waar ze belangrijke sommen geld ontving uit handen van een Gestapo-officier.

Vaughan baseert zich naar eigen zeggen op omvangrijke Franse, Engelse, Duitse en Amerikaanse archieven.

Ongegrond Volgens het huis Chanel zijn Vaughans beschuldigingen ongegrond. Over de veronderstelde relatie tussen Gabrielle Chanel en een Duitse officier, een nazi, stelt het modehuis dat “zij tijdens de oorlog een liefdesrelatie had met een Duitse aristocraat (…), ook al had baron Von Dincklage een Engelse moeder en kende zij hem voor het uitbreken van de oorlog al”.

Wat haar vermeende antisemitisme betreft, vraagt het modehuis zich af of Chanel “relaties zou hebben aangeknoopt met de eigenaarsfamilie, of Joden tot haar goede vrienden en zakenpartners zou hebben gerekend, zoals de familie Rothschild, de fotograaf Irving Penn of de bekende Franse schrijver Joseph Kessel, mocht dat echt haar houding zijn geweest”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content