Christophe Coppens viert 20 jaar met veiling

Christophe Coppens veilt een selectie van zijn creaties van de afgelopen twintig jaar.

Het is volgend jaar precies 20 jaar geleden dat Christophe Coppens zijn eerste collectie lanceerde. “Geen reden om te feesten (daar zijn het de tijden niet voor) en ook niet om achterom te kijken (daarvoor is het nog veel te vroeg)”, zo zegt de beroemde accessoire-ontwerper. “Wel om een mentale print te maken, even alles op een rijtje te zetten. Want 20 jaar is een mooi getal dat dwingt tot reflectie. Even alles uitpakken, 170 objecten archiveren in een catalogus, drie dagen tonen, verkopen en weer verder”. Dat doet hij met hulp van veilinghuis Bergé in Brussel, dat een selectie van zijn ontwerpen gedurende drie dagen tentoonstelt en daarna – op 5 december- veilt.

De veiling volgt het spoor van de 20-jarige carrière van Christophe Coppens, die eigenlijk ooit afstudeerde als theaterreggiseur, zelfs een dichtbundel uitbracht, maar uiteindelijk toch resoluut voor het ontwerpen koos. Ze biedt een selectie aan creaties van 1990 tot 2010: talrijke hoeden, tooisels, maskers, versierselen, accessoires … gecreëerd voor Rihanna, Beth Ditto, Roisin Murphy, Grace Jones of voor zijn haute couture verzamelingen. Verder ook decoratievoorwerpen, versieringen en verrassingen.

“Projecten, ontwerpen, tentoonstellingen, defilés…vaak zijn ze slechts enkele seconden getoond, om dan weer in te pakken en te vergeten; het maken was altijd belangrijker dan het tonen. Voor een groot deel van dit werk was het nooit relevant om het opnieuw te tonen, het is altijd het nieuwe werk dat telt, het vorige berg je op en zit in je hoofd. Maar nu dus even niet. Een deel van al dit werk krijgt een nieuwe thuis, bij mensen die deze zaken willen bewaren, verzamelen en koesteren. Beter dan in een doos in de donkere kelders van het atelier”, zegt Coppens. “En vervolgens nieuw werk maken, want dat is wat mijn passie is, waarom ik dit vak doe; ideeën bedenken en uitwerken, telkens weer opnieuw”.

Ann Heylens.

Pierre Bergé & associés Belgie
40 Grote Zavel – 1000 Brussel
+32 2 504 80 30

Publieke tentoonstelling :
vrijdag 3 en zaterdag 4 december 2010 van 10uur tot 18 uur
zondag 5 december 2010 van 10 uur tot 13 uur

Veiling :
zondag 5 december 2010 op 15 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content