Christophe Coppens aan het hoofd van Amsterdamse modeopleiding

Christophe Coppens © Getty

Het Nederlandse Sandberg instituut heeft Belgisch kunstenaar en voormalig hoedenontwerper Christophe Coppens aangesteld als hoofd van het tijdelijke masterprogramma ‘Fashion Matters’. Dat maakt de school op haar website bekend.

In de nieuwe, tijdelijke masteropleiding ‘Fashion Matters‘ aan het Sandberg Instituut te Amsterdam worden studenten uitgedaagd om na te denken over de huidige staat van de mode-industrie. Een industrie die, volgens de website van het Sandberg Instituut “grillig en verspillend” is.

Innovatie op vlak van technologie, materiaalgebruik en vakmanschap vormt de hoeksteen van de cursus waarbinnen studenten nauw zullen samenwerken met organisaties die innovatie en experiment hoog in het vaandel dragen, zoals G-Star, Gerrit Rietveld Academie, TextielLab, de universiteit van Wageningen en Fashion Council NL.

De Belg Christophe Coppens werd aangesteld als hoofd van deze opleiding. Momenteel is hij bezig met een docententeam samen te stellen die studenten gedurende de twee jaar durende master zullen begeleiden en aanmoedigen om kritisch na te denken over het bestaande model van de modesector.

Mode is meer dan een industrie

“Het doel van deze opleiding is niet om na twee jaar een eigen collectie uit te brengen, al is dat natuurlijk wel mogelijk”, staat te lezen op de website van het Instituut. “Mode is immers meer dan een industrie, en “kleding maken” is ook niet altijd mode.” Een statement dat wel eens van Coppens zelf zou kunnen komen. De Belg zette in 2012 een punt achter zijn carrière als hoedenmaker en verhuisde naar L.A. om zich te kunnen toeleggen op zijn andere passie; beeldende kunst. Zijn roots in de modewereld zijn echter nooit ver weg en textiel maakt nog steeds een groot deel uit van zijn werk.

“Toen ik mijn modelabel drie jaar geleden vaarwel zei, had ik de sector echt opgegeven”, vertelt Coppens aan het Sandberg Instituut “Ik was het zo beu om te moeten worstelen met financierders, aankopers, de markt van vraag en aanbod… Ik geloof echter dat de tijd is aangebroken om met nieuwe ideeën de modewereld te veroveren en te veranderen. Er zijn zoveel manieren om te functioneren als designer zonder jezelf te verliezen in het huidige systeem”, aldus Coppens. “Het is aan de nieuwe generatie om te onderzoeken hoe ze dat kunnen doen, om na te denken over hun keuzes en hun plek in die industrie en vooruitstrevende modellen te bedenken die hen in de voorhoede van een nieuwe, broodnodige stroming binnen de modesector plaatsen.” (KS)

Het Sandberg Instituut huisvest de masteropleidingen van de Nederlandse Rietveld Academie – de hogeschool voor beeldende kunst. De tijdelijke ‘Fashion Matters’ opleiding zal lopen van september 2015 tot en met de zomer van 2017. Inschrijvingen lopen nu op de website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content