“Christian Lacroix forever”

Christian Lacroix kreeg bij zijn mogelijk laatste haute couturedefilé een staande ovatie.

Een staande ovatie en “Christian Lacroix forever” op een spandoek: het publiek van het mogelijk laatste haute couture defilé of het laatste defilé tout court van dit Franse icoon op de rand van het bankroet was emotioneel. Het wilde zijn steun tonen en de hoop dat het onder gerechtelijk akkoord geplaatste modehuis zijn activiteiten zal kunnen verder zetten.

Amper 280 genodigden mochten dinsdag het meest verwachte defilé van de hele haute couture bijwonen. In de salons van het musée des Arts decoratifs in Parijs toonde Lacroix een veel kleinere collectie dan gewoonlijk, die ook somber oogde. Zwart en nachtblauw voerden de boventoon, slechts een beetje verlicht met gouden borduurwerk.

Het publiek applaudisseerde enthousiast voor de 24 modellen in trapezejurken met blote rug, de cape-mantels met geborduurde dassen, de korte, witte met grote zwarte veiligheidsspelden samengehouden jurken of de plissé-rokken. Pronkstuk was een lange met gouden kant bestikte bruidsjurk. Die leverde overweldigend handgeklap op.

“Het is een erg radicale en geconcentreerde collectie”, aldus Christian Lacroix aan het Franse persbureau AFP. “In de huidige situatie was het beter om naar de essentie te zoeken. U hoeft aan de collectie geen betekenis van rouw te geven. Ik hou gewoon van zwart. Het moest een abstracte, grafische collectie worden.”

Feeststemming
Bij Armani Privé, de haute couturelijn van het Italiaanse huis, heerste daarentegen absolute feeststemming. De lichtbundels dansten over het decor als bubbels in een champagneglas en de collectie was ontegensprekelijk glamoureus: nepdiamanten, pailletten, bladgoud en zilver. Een prima garderobe voor Hollywoodsterren. Hoewel de stoffen -grijze wol of zwarte velours- vrij discreet bleven, liet Armani zich helemaal gaan met dikke, zilveren halskettingen en schitterende met juwelen afgewerkte ritsen. Fluwelen jasjes werden bezet met oogverblindende kristallen, hemden kregen juweeltjes als knopen en de débardeurs glommen van de imitatiediamanten. Front row: actrices Isabelle Huppert, Kate Blanchett, Claudia Cardinale, Vahina Gioccante en Emmanuelle Béart.

Noord-Afrika
Givenchy evoceerde de sfeer van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Halskettingen werden over het gezicht gespannen, avondjurken gecombineerd met puntmutsen. Creatief leider Riccardo Tisci stuurde zijn modellen ook uit in fluwelen harembroeken en body’s waarvan de mousseline capuchon het gelaat bedekte. Kristallen in onverwachte kleuren als roze, groen of fluo en metalen hoorntjes sierden de poederroze avondjurken.

De Braziliaan Gustavo Lins leverde, net zoals vorige seizoenen, een uitgepuurde en serene collectie af.

Ann Heylens/AFP.

Alle foto’s van de haute couture in Parijs vindt u op Catwalk Weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content