Het huis Chloé is in 1952 opgericht door Jacques Lenoir en Gaby Aghion. Zij is een in Egypte geboren Parisienne met een vrije zigeunerinnenziel en een afkeer voor de stijve formele mode van de jaren ’50. In 1956 presenteren ze hun eerste collectie in het toenmalig door existentialisten gefrequenteerde Parijse Café de Flore. De stijl is ultra vrouwelijk, zacht, uit kostbare stoffen en ze noemen hem luxe pret-à-porter. Het niveau van Chloé zit van in het begin hoog op de modeladder: zowel in prijs als in kwaliteit. Chloé staat voor jong, modern, romantisch en open-minded.


Vanaf 1961 trekt Chloé jong talent aan: Pirart en Christiane Bailly, Michele Rosier, Maxime Cliff, Graziella Fontana, Tan Giudicelli en Carlos Rodriguez. Chloé is hip en hot: Jackie Kennedy, Brigitte Bardot, Grace Kelly en Maria Callas dragen kleren van het merk.
Van 1965 tot 1983 is het Karl Lagerfeld wiens ontwerpen wereldwijd worden verkocht. Hij krijgt verschillende jaren assistentie van Herve Leger. Lagerfeld is razend populair omwille van zijn gipsy-, hippieachtige jurken en bloezen met slippen en zijn ‘le flou’ stijl. Vanaf 1984 tekent Guy Paulin voor Chloé. Intussen heeft de tandem Lenoir Agion plaats geruimd voor de Britse Richemont groep. Van 1987 tot 1991 neemt Martine Sitbon de designafdeling over. Daarna treedt Lagerfeld weer aan tot 1996.


Maar het is pas met Stella McCartney in 1997 dat de collecties van Chloé terug hoge toppen scheren. In 2001 verlaat McCartney het huis om haar eigen label op te starten in samenwerking met Gucci. Phoebe Philo, Stella’s rechterhand, neemt het over tot 2005. Even volgt Bernard Wilhelm haar op, maar in oktober 2006 kondigt Chloé baas Loredano aan dat de Zweed Paolo Melin Andersson in de herfst van 2007 zijn eerste collectie voor Chloé zal presenteren. Hannah MacGibbon neemt van hem over en presenteerde haar eerste collectie in het voorjaar van 2009. (GT)

www.chloe.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content