Chen Shao-Yen wint Fashion Weekend

Chen Shao-Yen (27), student aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen, kaapte de hoofdprijs weg op Fashion Weekend.

Ruim tweeduizend genodigden woonden afgelopen donderdag Fashion Weekend bij in Brussel. De modewedstrijd van Weekend Knack en Weekend Le Vif /l’Express was aan haar zesde editie toe. Op de site van Tour & Taxis, waar het defilé plaatsvond, werd de hoofdprijs ter waarde van tienduizend euro weggekaapt door Chen Shao-Yen (27), student Fashion Knitwear aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen.

De jury, met naast de moderedacties van beide bladen ook de modeontwerpers Tim Van Steenbergen, Christophe Coppens en Jean-Paul Lespagnard, viel onder meer op de consequente manier waarop de Taiwanees zijn inspiratiebronnen uitwerkte, zijnde de natuur en het menselijke lichaam.

“Ik heb mezelf verdiept in oude anatomische tekeningen”, zei een verblufte Shao-Yen achteraf over zijn Body as Clothes-collectie. “Nadien heb ik ik de structuur van het menselijke lichaam in tricot en kleding vertaald. Alsof er geen grens is tussen de stof en het lichaam.”

Sinds de lancering in 2003 groeide Fashion Weekend uit tot ’s lands meest internationale modewedstrijd. Shao-Yen streed om de hoofdprijs met (oud-)studenten van onder meer de Antwerpse modeacademie, La Cambre in Brussel, het Institut Français de la Mode in Parijs en de Parsons School for Design in New York.

Zelf schatte hij zijn kansen niet bepaald hoog in: “Iedereen wil zo’n wedstrijd winnen, maar onder de geselecteerde collecties waren er verschillende sterke kandidaten. Bovendien ging het om mijn eerste modewedstrijd. Ik heb al een opleiding juweelontwerpen achter de rug, maar dit is eigenlijk nieuw voor me.”

Over de bestemming van de geldprijs liet Shao-Yen alvast geen twijfel bestaan: “Ik heb nog anderhalf jaar opleiding te gaan, daar betaal ik mijn studies mee.”

De avond werd bijgewoond door Walter Van Beirendock, Delphine BoÔl, Edouard Vermeulen en andere bekende gezichten. Een uitgebreid verslag vindt u in het volgende nummer van Weekend Knack, op 1 april.

Wim Denolf.

Voor het verslag met foto’s van Linda Asselbergs: klik hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content