Chanel biedt excuses aan voor omstreden modehow

Chanel heeft zijn excuses aangeboden voor de modehow Métiers d’Art in de Texaanse stad Dallas die veel kritiek kreeg.

Chanel biedt in een e-mail aan de website Fashionista zijn excuses aan voor de modehow Métiers d’Art in de Texaanse stad Dallas.

De show kreeg veel kritiek omdat de modellen rondliepen met Indiaanse hoofdtooien, veren en andere op de Indiaanse traditie gebaseerde patronen en accessoires. En dat ligt altijd zeer gevoelig bij de Native-Americans. Ze hebben het niet graag dat hun symbolen gebruikt worden in de modewereld.

Het was de bedoeling van de show om een Wild West sfeertje te creëren: de modeshow vond plaats in een rodeoschuur en, naast het Indiaanse thema, droegen de modellen ook cowboylaarzen en cowboyhoeden.

Ode aan vakmanschap

In een e-mail aan Fashionista schrijft een woordvoerder van Chanel dat de bedoeling van de show was om de schoonheid van Texas te tonen en de Native Americans vormen nu eenmaal een belangrijk deel van de geschiedenis van deze staat. De verentooien, een symbool van kracht en moed, behoren tot de indrukwekkendste voorbeelden van creativiteit en vakmanschap.

“We bieden onze oprechte verontschuldigingen aan als dit verkeerd begrepen werd en als beledigend werd ervaren want we wilden enkel onze eer betonen aan de schoonheid van echt vakmanschap”, meldt Chanel.

Ook Victoria’s Secret in de fout

Helemaal oprecht klinkt de verontschuldiging overigens niet. Het is immers niet de eerste keer dat de Native Americans hun ongenoegen uiten over het gebruiken van hun symbolen tijdens modeshows.

Vorig jaar nog boden Victoria’s Secret en model Karlie Kloss hun excuses aan nadat Kloss tijdens de lingerieshow een enorme verentooi had gedragen. Karl Lagerfeld had dus kunnen verwachten dat ook zijn show niet op prijs gesteld zou worden. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content