Cambodjaanse textielarbeiders ondervoed

© Facebook

Een rapport van Labour Behind the Label onthult dat een derde van de textielarbeiders in Cambodja ondervoed zijn. Een van de redenen hiervoor is het minimumloon dat ze ontvangen.

Een rapport van Labour Behind the Label onthult dat een derde van de textielarbeiders in Cambodja ondervoed zijn. Een van de redenen hiervoor is het minimumloon dat ze ontvangen.

Labour Behind the Label is een organisatie die opkomt voor de rechten van textielarbeiders. Hun rapport kreeg de naam ‘Shop ’til They Drop’ en onthult cijfers over de ondervoeding van arbeiders uit Cambodja. De fabrieksarbeiders zouden zo’n 1598 calorieën per dag binnen krijgen, terwijl ze eigenlijk 3000 calorieën zouden moeten opnemen om het zware fabriekswerk te verrichten. Maar liefst 33 procent van de arbeiders lijdt aan ondervoeding en 25 procent lijdt aan een gevaarlijke vorm van ondergewicht.

Onderbetaald, zwak en moe De arbeiders verdienen 60 euro per maand, terwijl de kost voor voldoende voedsel 57 euro bedraagt. Ze houden dus maar 3 euro over om hun gezin te onderhouden en overige kosten te betalen. Volgens Labour Behind the Label zou een fabrieksarbeider die een familie moet onderhouden 342 euro per maand moeten verdienen.

De ondervoeding zorgt ervoor dat de arbeiders zwak en moe zijn. Dit verklaart ook voor een deel het groot aantal flauwvallende arbeiders op de werkvloer. Cambodja haalt regelmatig het nieuws met de massale voorvallen van flauwvallen.

Concrete oplossingen

Labour Behind the Label stelt voor dat de merken het probleem ernstig nemen en gratis kantinelunches beginnen aan te bieden. De auteur van het rapport, Anna McMullen, stelt dat ‘de neerwaartse spiraal van goedkope kledij geleid heeft tot een situatie waarin de mensen die onze kleren maken een hongerloon krijgen en het zich niet kunnen permitteren om zelf voldoende te eten, laat staan hun kinderen te voeden.’

Ook Tola Mouen van het Community Legal Education Centre in Phnom Penh beaamt dat er snel concrete oplossingen moeten worden gevonden. De loze beloftes die tot nu toe werden gedaan, hebben nog niets opgelost. ‘Arbeiders leven in omstandigheden van moderne slavernij, gebonden aan de eisen van hun werkgevers en internationale kledingmerken. De winst blijft stijgen voor de merken, maar de arbeiders kunnen niet eens hun basisbehoeften voorzien met het minimumloon dat ze ontvangen,’ aldus Mouen.

Activisten van de organisatie hebben actie gevoerd op de London Fashion Week. Ze deelden gratis nootjes waaruit we kunnen afleiden dat de textielarbeiders slechts ‘peanuts’ betaald worden. Je kan het rapport integraal lezen op de website van Labour Behind the Label. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content