Calvin Klein

Calvin Klein (°1942, de Bronx, New York) is de zoon van een Hongaars-Joodse kruidenier. Zijn moeder stuurt hem naar het Fashion Institute of Technology in New York. In zijn eerste echte baan is hij assistent ontwerper bij Dan Millstein, een schreeuwerige tiran. Calvin houdt het bij hem vol omdat hij zo regelmatig naar de modescène in Parijs kan.

In de lente van 1964 trouwt hij met zijn jeugdliefde Jayne. Ze krijgen een dochter: Marci. In 1967 lenen Calvin en zijn vriend Barry Schwartz geld om hun eigen bedrijf uit de grond te stampen. De eerste order is voor Bonwit Teller, een bekende zaak op de 5th Avenue, goed voor 50,000 dollar. Begin jaren ’70 maakt Klein naam met zijn ontwerpen voor sportieve maar elegante vrijetijdskleding. In ’73 en ’74 ontvangt hij de fameuze Amerikaanse Coty Award. In 1973 scheidt hij ook van Jayne. Klein wordt één van Amerika’s bekendste ontwerpers. In 1977 haalt hij een omzet van 90 miljoen dollar. 1978 wordt druk: hij lanceert zijn mannencollectie, zijn designer jeans en zijn eerste parfum ‘Calvin Klein’.

In de jaren ’80 leeft Klein een wild leven met veel drugs en alcohol. In ’82 brengt hij zijn bekende ondergoedcollectie uit, in ’86 huwt hij Kelly Rector, van wie hij in 2002 weer scheidt. In de jaren ’92 en ’93 zorgen de piepjonge modellen die naakt of in suggestieve poses de Calvin Klein advertenties sieren voor de nodige controverse.

Eind 2002 verkoopt Klein zijn bedrijf voor 400 miljoen dollar aan Phillips-Van Heusen en heeft hij niets meer te maken met zijn merk. Klein gooit zich opnieuw op drugs en drank. Vanaf 2003 ontwerpt de Braziliaan Francisco Costa de vrouwencollecties. Italo Zucchelli creëert de mannenlijn. (GT)

www.calvinklein.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content