Café Costume stopt Brussels Philharmonic in nieuw pak

In het popmilieu heeft het al langer vaste voet aan de grond, Café Costume, het trendy, betaalbare pak-à-la-cartelabel van de jonge generatie Van Gils. Designer Bruno Van Gils kleedde Soulwax en Baloji en binnenkort ook de muzikanten van Lady Linn. Maar de wereld van de klassieke muziek was tot nu toe onontgonnen. Tot nu toe. Want vrijdag laten de tachtig muzikanten van het Brussels Philharmonic en het Vlaams Radio Orkest hun oude pitteleer in de kast en treden ze voor het eerst op in een outfit van Café Costume.

“Wij zoeken nooit zelf muzikanten op”, zegt designer Bruno Van Gils aan Knackweekend.be. “Zij komen naar ons toe. Muzikanten zijn showmensen en een pak is nu eenmaal show”. Van Gils woont de repetitie van het Brussels Philharmonic in het Flageygebouw bij, waar de muzikanten hun nieuwe pak uittesten en hij dus voor het eerst het totaalbeeld ziet. “Het is fantastisch. Ik ben zeer tevreden. Ik vind het zelf zeer geslaagd”, zo zegt hij. “De pakken zitten bijzonder goed”, klinkt het eensgezind bij de orkestleden.

Van Gils pakte de restyling van het orkest heel voorzichtig aan. “We wilden het klassieke karakter respecteren. De inspiratie was het ‘smokinguniform’. Wij zijn gebleven bij het traditionele zwart, maar de taupe pochetten, strik, cumberband en revers brengen toch een een vernieuwend accent. Voor het Vlaams Radio Orkest hebben we met grijstinten gewerkt”.

Bij het ontwerpen moest natuurlijk ook rekening gehouden worden met de spotlights, die de temperatuur op het podium snel doen stijgen. “Het pak is volledig uitgevoerd in zijde, waardoor het luchtig is om dragen. Daarenboven is elk kostuum voorzien van glanzende elementen, die voor extra reflectie van het licht moeten zorgen op het podium. De stoffen zijn extra stretch en in de mouwen zitten bijkomend plissés om de orkestleden genoeg bewegingsvrijheid te geven”, aldus nog de designer van Café Costume.

Ook de vrouwelijke orkestleden werden in het nieuw gestopt. Al moeten zij het toch met een minder spectaculaire outfit stellen. Zij werden gerestyled door outletdorp Maasmechelen Village.

Ann Heylens.

Knackweekend.be geeft vijf duotickets weg voor het concert “Moments Poétiques” van het Brussels Philharmonic en Vlaams Radio Orkest onder leiding van chef-dirigent Michel Tabachnik op vrijdag 29 oktober. Maak u fan van onze facebookpagina en vertel ons welke outfit u zou bedenken voor een klassiek orkest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content