Cacharel is het merklabel van Jean Henri Bousquet (° 1932, Nîmes, Frankrijk). Hij wordt leerling-kleermaker op zijn vijftiende en opent in 1958 in Parijs een klein atelier waar hij mannenhemden maakt. Hij noemt het Cacharel, naar een wilde eend uit de Camargue. Al snel schakelt hij over op het ontwerpen van vrouwenkleding.

In 1959 komt Emanuelle Khanh bij hem werken en maakt ze lieve schoolmeisjeskleren met bloemetjesprints. In 1965 mag hij exclusief voor Liberty (Londen) hun stoffen verven die de grondslag worden voor de typische Cacharel look. Cacharel wordt bekend door de combinatie van korte felgekleurde Shetland pulletjes over hemden en bloesjes in delicate prints met geborduurde kraagjes. In de jaren ’70 komt er een gedurfdere, minder formele stijl.

Van 1962 tot 1967 ontwerpt Emanuelle Khanh voor Cacharel: daarna begint ze voor zichzelf. In de loop der jaren hebben Agnès B en Nathalie Garçon een poos het team versterkt.
Eind jaren ’60 hebben de romantische publiciteitsfoto’s van Sarah Moon zoveel impact dat men kan stellen dat zij in grote mate verantwoordelijk is voor het succes van de collecties. In 1978 lanceert Cacharel het eerste parfum ‘Anaïs Anaïs’ (eigendom van L’Oréal), ook met het lieflijke wazige imago van Sarah Moon.

Vanaf de jaren ’80 werken er verschillende ontwerpers voor Cacharel, waaronder de Japanse designer Atsuro Tayama (1982). In 2000 gaat het succesvolle Britse ontwerpersduo Clements Ribeiro voor Cacharel ontwerpen. Sinds 2005 is er ook een overeenkomst met La Redoute voor een exclusieve collectie onder de naam Cacharel. (GT)

www.cacharel.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content