Burberry verbrandt miljoenen aan stockkleding

© belga
Jorik Leemans
Jorik Leemans Journalist

Het Britse modelabel Burberry zou het voorbije jaar voor meer dan 28 miljoen pond aan onverkochte kledij, accessoires en parfum vernietigd hebben om de merkwaarde hoog te houden, zo meldt BBC.

Maar liefst 28,6 miljoen aan kleding en andere producten uit de stock van het Britse modehuis Burberry werd het voorbije jaar verbrand. Het is een gekend trucje binnen de luxemodewereld: door producten te verbranden wanneer er nieuwe collecties zijn, voorkomen de bedrijven immers dat hun dure producten aan spotprijzen verkocht worden en zo de waarde van het label aantasten.

De voorbije vijf jaar zou Burberry op deze manier voor meer dan 90 miljoen spullen verbrand hebben, schrijft BBC. Het bedrijf reageert dat de vrijgekomen energie van de verbranding opgevangen werd om de actie milieuvriendelijk te maken.

Afdankertjes

‘Burberry heeft bepaalde processen om het aantal overblijvende stockproducten zoveel mogelijk te beperken’, vertelde een woordvoerder van Burberry aan BBC. ‘Wanneer het toch noodzakelijk is om overschot weg te werken, doen we dit op een verantwoordelijke manier en blijven we zoeken naar manieren om onze overblijvende stock te verminderen of te herwaarderen.’

Het bedrijf is heus niet de enige modegigant die op deze manier haar ‘overschotten’ wegwerkt. Ook de Zweedse fabrikant H&M stookt afdankertjes op tot energie. Dat is niet om een luxewaarde te behouden, maar om de vele overtollige kledingstukken die het bedrijf heeft weg te werken.

De verbranding van afval veroorzaakt de helft minder broeikasgassen dan kolen en olie, maar staat wat milieuvriendelijkheid betreft uiteraard ver achter wind-, water- en zonne-energie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content