Broers Campana spelen met Lacoste-krokodil

Het Franse merk Lacoste laat de Braziliaanse meubelontwerpers Fernando en Humberto Campana spelen met hun logo.

Als er iets is wat de Braziliaanse ontwerpers Fernando en Humberto Campana graag doen, dan is het knippen en plakken. Ze zijn onder andere gekend voor hun Favela stoel, waar honderden kleine stukjes afvalhout een stoel vormen. Of voor hun fauteuils van aaneengerijgde teddyberen, alligators of stukjes leer. Telkens is het een manier om nieuwe materialen of technieken uit te testen, zoals tot februari 2010 te zien is in een overzichtstentoonstelling van hun werk in het Vitra-museum in Weil-am-Rhein.

Het verbaast dus niet dat de twee broers ingingen op de vraag van het Franse kledingmerk Lacoste om te spelen met hun logo, de krokodil. “Het logo betekent voor ons macht,” verduidelijken de ontwerpers, “we droegen deze T-shirts als kind. De inspiratie voor de collectie komt uit de Alligator stoel, die verwijst naar de manier waarop krokodillen op elkaar liggen in de modder.” Het resultaat is een reeks gelimiteerde T-shirts waarbij de beestjes over en onder elkaar kruipen. Van de T-shirts met 8 krokodillen zullen er 20 000 verspreid worden, degene met meer krokodillen zijn beperkt tot 125 en de superversie die gemaakt is volgens traditionele kanttechnieken uit Noord-BraziliÔkunnen door maximum 12 mannen en 12 vrouwen op maat besteld worden. De opbrengst van die extra gelimiteerde series gaat naar een Coopa-Roca, een sociaal atelier in een favela van Rio De Janeiro dat de traditionele technieken in ere wil herstellen. “We hebben altijd al de rijkdom van de Braziliaanse populaire cultuur en de creativiteit van het handwerk van ons land willen benadrukken. Door met Coop-Rooca te werken ondersteuenen we serieuze projecten en geven we mensen de kans om hun zelfvertrouwen te verbeteren.” De T-shirts zullen pas dit najaar verkrijgbaar zijn.

Het is niet de eerste keer dat het Franse merk met meubelontwerpers en architecten in zee gaat: eerder waren er al samenwerkingen met ontwerpers Tom Dixon en Marc Newson. In de lifestylewinkel Colette in Parijs zijn op dit moment een reeks schoenen te koop die de Britse architecte Zaha Hadid tekende voor Lacoste.

Leen Creve.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content