‘Brillenglazen kunnen het verschil maken’

© Thinkstock

Steeds meer mensen in de huidige maatschappij hebben nood aan een bril om de ogen te ondersteunen en het zicht te verbeteren. Bij de aankoop van een bril gaat er vaak erg veel aandacht uit naar het montuur en worden de cijfertjes voor de glazen snel aan de optieker gegeven, die dan het correcte glas besteld. Maar moeten we niet wat meer stilstaan bij het glas op zich?

Steeds meer mensen in de huidige maatschappij hebben nood aan een bril om de ogen te ondersteunen en het zicht te verbeteren. Bij de aankoop van een bril gaat er vaak erg veel aandacht uit naar het montuur en worden de cijfertjes voor de glazen snel aan de optieker gegeven, die dan het correcte glas besteld. Maar moeten we niet wat meer stilstaan bij het glas op zich?

Het kiezen van een bril kan bijzonder spannend zijn. Het bepaalt voor een groot deel je voorkomen en look, dus het kiezen van een montuur is iets waar je toch wel even bij moet stilstaan. En waar veel mensen heel wat aandacht aan besteden. Toch vergeten we vaak dat naast de montuur, eigenlijk de glazen van de bril van het grootste belang zijn. Een bril is de laatste jaren geëvolueerd naar een mode-object, soms kiezen we zelfs voor monturen met glazen zonder enige sterkte, maar eigenlijk is het nog steeds van het grootste belang dat het glas ervoor zorgt dat we beter kunnen zien. Hebt u ooit al gehoord van producten als de Varilux S-series, Crizal Forte UV of Interview leesglazen?

De essentie van de bril is het glas, maar daar weten we als consument eigenlijk bijzonder weinig over. We gingen ons licht alvast even opsteken bij Herbert Vleeracker, zaakvoerder bij Optiekhuis Vleeracker uit Kessel-Lo.

1. Bij het kiezen van een bril gaat al de aandacht van de consument bijna altijd naar het montuur en niet naar de glazen. Hoe kunnen we dat verklaren volgens u?

Een bril is een voorwerp dat op het gezicht staat van mensen en waarmee je je persoonlijkheid uitdrukking geeft. Informatie over monturen kunnen mensen opzoeken op het internet, terwijl het glas vaak een zeer technische aangelegenheid blijft. Bij het aankopen van een bril, leggen ze het vertrouwen in de correcte brillenglazen volledig bij de opticien.

2. Wat is belangrijk om te weten bij het kiezen van brillenglazen?

Kies eerst en vooral voor een goede en betrouwbare opticien. Hij of zij zal namelijk glazen bestellen bij een gekende en betrouwbare producent van brillenglazen. Zo ben je als consument al gerust dat je kiest voor een goede producent. Daarnaast zal een goede opticien je ook een aantal vragen stellen over je dagdagelijkse activiteiten. Dit is namelijk erg belangrijk voor het bepalen van het glas. Zo zal een buschauffeur bijvoorbeeld andere visuele eisen stellen aan zijn bril dan iemand die ene hele dag voor de computer zit. De opticien zal je ook de verschillen uitleggen tussen de verschillende materialen en behadelingen van een glas. Deze maken niet enkel je bril esthetisch een heel stuk mooier, maar zullen er ook voor zorgen dat je minder last hebt van hinderlijke weerkaatsingen en je bril zal makkelijker te onderhouden zijn.

3. De technologie staat niet stil. Wat zijn belangrijke ontwikkelingen op het vlak van brillenglazen?

De glazen worden voor elke brildrager afzonderlijk berekend en afgestemd, waardoor je een heel zuiver beeld krijgt en het evenwicht tijdens het bewegen helemaal op peil is. Met de komst van bijvoorbeeld de Varilux S-series van Essilor wordt daarbij nog eens rekening gehouden met de verschillen tussen de twee ogen. Hierdoor is een breed gezichtsveld gegarandeerd. Ook wordt er gekeken naar welk van beide ogen dominant is. Hierbij kan de nieuwe technologie zorgen voor een verbeterde reactietijd.

Ook wat betreft de behandelingen zelf staat de klok natuurlijk niet stil. De glazen worden samengesteld uit verschillende fijne laagjes. Zo zal bijvoorbeeld de hydrofobe-laag ervoor zorgen dat de glazen waterafstotend zijn en het vuil zich minder snel kan vasthechten. Of er is bijvoorbeeld ook een antistatische laag die het stof zal afstoten. Hierdoor is een brillenglas heel wat makkelijker te onderhouden en is het risico op krasjes eerder beperkt. Als laatste ontwikkeling worden glazen, bijvoorbeeld die wij in het optiekhuis verkopen, voorzien van een UV-filter. Dit houdt de schadelijke en hinderlijke UV-stralen tegen zonder dat het glas donkerder zal worden.

4. Wanneer je een nieuwe bril op je neus zet, is het altijd even wennen. Waarop moeten we letten wanneer we de bril gaan afhalen bij de opticien?

Als opticien nemen we onze tijd wanneer een klant zijn of haar bril komt afhalen. Het zicht wordt gecontroleerd en indien nodig wordt het montuur aangepast. Wanneer iemand een bril met multifocale glazen komt afhalen, overlopen we het zicht met nieuwe bril op verschillende afstanden en we leren je kijken door de bril. Een multifocale bril is altijd even wennen, maar het verschil met vroeger is enorm. Zo duurde het vroeger vaak 2 of 3 weken om te wennen aan een bril. Tegenwoordig, bijvoorbeeld met de technologieën van Essilor, merken brillendragers nauwelijks nog gewenning. Ze zetten hun bril meteen op de neus en rijden hier de parking af zonder enig probleem. Zoals je ziet, technologie staat niet stil.

Laura Van Roey

We voegen de daad meteen bij het woord en willen wel eens weten hoe belangrijk glazen kunnen zijn voor iemand. Onze testpersoon Christian werd als kind geopereerd aan beide ogen en kan het belang van een goede glazen in een bril niet genoeg benadrukken.

Hoe belangrijk zijn goede glazen voor u? “Ik draag permanent een bril, dus ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk glazen zijn voor mij. Overdag heb ik veel vergaderingen, neem ik documenten door, werk ik aan de computer of ben ik onderweg met de wagen. Dit zijn telkens omgevingen waar mijn ogen zich moeten aanpassen en kijkafstanden verschillen. Het zou erg ongemakkelijk zijn om voor elke activiteit een andere bril op te moeten zetten en ben dus ook al geruime tijd overgeschakeld op aangepaste bifocale glazen.”

U hebt zelf glazen uit de Varilux S-Series. Hebt u lang moeten wennen? “Nee, ik heb eigenlijk helemaal niet lang moeten wennen. Na een bezoek aan de oogarts en bijkomend metingen bij de optieker, lag de bril een week later al voor me klaar en kon ik hem meteen opzetten. Dit zonder enig probleem, ik ben er zelfs meteen mee naar huis gereden. De glazen zijn zeer accuraat afgesteld en geven in de meeste omstandigheden een perfect zicht, zowel voor veraf als dichtbij. Enkel voor computerwerk zou ik misschien nog wel een specifiek aangepaste bril willen. Mijn oude bril werd intussen al, sinds ik de nieuwe op mijn neus heb, al gedegradeerd tot reservebril.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content