Briljante Van Noten in Parijs

Na de tot amper vier dagen gereduceerde modeweek van Milaan heeft Parijs iets overweldigends. Van Noten presenteerde er een briljante collectie.

Na de tot amper vier dagen gereduceerde modeweek van Milaan heeft Parijs iets overweldigends: hier duurt de week maar liefst tien dagen, en die zijn van ’s ochtends tot ’s avonds volgepropt met catwalkshows, showroomafspraken, recepties en presentaties.

We passen noodgedwongen voor het eerste Belgische moment: Tim Van Steenbergen showt niet in een zaal, maar in een kamertje waar je zonder verstikkingsgevaar niet binnengeraakt (we zijn, voor één keer, nochtans mooi op tijd).

Bij Dries Van Noten zit een duidelijk enthousiaste Jane Birkin op de eerste rij. Van Noten lijkt al enkele seizoenen gefascineerd door Parijse chic. Zijn locatie, de immense, indrukwekkende receptiezaal van het Hôtel de Ville, plaatst hem zo omzeggens in het hol van de leeuw. De collectie is briljant, niets minder.
Dries Van Noten combineert en mengt op magistrale wijze. Er is tailoring en er zijn militaire elementen (khaki’s en jassen in legergroen) en er is sportswear (veredelde sweatshirts) en er is glamour uit het midden van de vorige eeuw (ouderwetse jurkjes). Het resultaat ? Chic en draagbaar tegelijk. Een gesublimeerde versie van gewoontjes.

Marco Zanini zet stilaan Rochas naar zijn hand. De ontwerper was vorig seizoen nog erg schatplichtig aan het stijlvocabularium van Van Noten. Dit keer gaat de ontwerper toch meer zijn eigen weg, al zijn de kleuren nog verwant, wat geen slechte zaak is. De inspiratie komt van Cactus Flower, een obscure comedie uit 1969 met zowel Goldie Hawn als Ingrid Bergman, een ongewone combinatie. Dat contrast van Amerikaans dom blondje en hautain Zweeds, zit ook in de kleren. Maar de Rochas-collectie is uiteindelijk toch vooral een eerbetoon aan de sixties, tot de zuurtjeskleurenspotlights in de finale toe.

Damir Doma heeft in korte tijd naam gemaakt in de mannenmode. Hij liet in januari al enkele meisjes meelopen in zijn show, en lanceert nu een volwaardige collectie voor dames. We zijn fans van zijn mannengarderobe, maar zijn stijl lijkt ons nog geschikter voor vrouwen. Een man in total look Damir Doma ziet er al snel uit als een beetje een freak. Een vrouw in Damir Doma, daarentegen, is edgy en elegant, in een stijl die aanleunt bij Haider Ackerman en Rick Owens, met een vleugje Yohji Yamamoto. Voornaamste pluspunten: begerenswaardige stoffen en een oog voor afwerking en kwaliteit.

Jesse Brouns

Bekijk alle defilés in Parijs op Catwalk Weekend .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content