BOZARSHOP sluit de deuren

© Mikael Falke

De in 2007 opgerichte BOZARSHOP moet helaas zijn activiteiten stopzetten ten gevolge van financiële problemen.

De in 2007 opgerichte BOZARSHOP moet helaas zijn activiteiten stopzetten ten gevolge van financiële problemen. Het initiatief, dat werd opgericht door BOZAR, Base Design en Actar, kende een aanhoudende daling van inkomsten waardoor ze genoodzaakt waren de deuren te sluiten op 30 januari 2013.

De financiële problemen van de shop, die te wijten zijn aan ontwikkelingen binnen de distributiesector en aan de huidige economische crisis, sleepten al maanden aan. De drie vennoten hebben met man en macht geprobeerd om de sluiting tegen te gaan, maar hun maatregelen mochten niet baten.

Het Paleis voor Schone Kunsten is momenteel aan het onderzoeken hoe ze het publiek een vernieuwd en kwaliteitsvol aanbod te kunnen presenteren, in de lijn van het oorspronkelijke project van Victor Horta. De BOZARSHOP was een multidisciplinaire boekhandel die de programmering van het Paleis voor Schone Kunsten van nabij volgde. De commerciële uitdaging van de shop bestond erin om in het verlengde van de artistieke programmering van BOZAR een zo groot mogelijk publiek aan te spreken. Dit werd de laatste maanden helaas verhinderd door financiële problemen.

De shop werd geconfronteerd met een aanhoudende daling van de inkomsten. In oktober 2012 werd er een poging ondernomen om deze trend te doen keren en namen het Paleis voor Schone Kunsten en de andere partners van BOZARSHOP de beslissing om een procedure tot gerechtelijke reorganisatie te openen. Deze pogingen waren jammer genoeg niet voldoende om het voorbestaan van de museumshop te garanderen.

Het Paleis voor Schone Kunsten wil Pierre Lefèvre en zijn team bedanken voor het werk dat ze de afgelopen vijf jaar geleverd hebben en is volop nieuwe denkpistes aan het onderzoeken. De ervaring van bezoekers blijft een prioriteit voor het museum in Brussel en ze hopen dan ook met een kwaliteitsvol en volwaardig aanbod naar buiten te komen. De bezoekers van het museum zullen nog steeds catalogi van de lopende tentoonstellingen in het Paleis voor Schone Kunsten zelf kunnen kopen. Ook de reeds geplande signeersessies gaan gewoon door. Brussel is met deze sluiting een leuke, originele museumshop kwijt.(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content