bOb van Reeth in Bozar

© Stijn Bollaert

Architect bOb van Reeth, een van onze belangrijkste en meest toonaangevende bouwmeesters, werd 70 en heeft in Bozar een schitterende tentoonstelling van zijn oeuvre.

Het Antwerpse Zuiderterras en het gestreepte huis van Roosmalen langs de Scheldekaai zijn ongetwijfeld twee van zijn meest iconische realisaties. Maar er is natuurlijk ook het Holocaustmuseum Kazerne Dossin in Mechelen, dat onlangs zijn deuren opende en het feit dat bOb van Reeth de eerste Vlaams Bouwmeester was, van 1999 tot 2005.

Toch is dat maar een greep uit zijn talrijke realisaties en de talloze stedenbouwkundige en architectonische plannen die hij, samen met zijn ArchitectenWerkgroep (AWG) maakt. Hij is meer dan een architect, en denkt ook diep na over het bouwen. Als docent in Gent, Tilburg, Delft en Antwerpen had hij invloed op verschillende generaties ontwerpers.

bOb van Reeth is 70 en heeft in Bozar een overzichtstentoonstelling dat zijn hele oeuvre laat zien. Maar van Reeth is niet alleen fysisch een imposante verschijning, hij is ook een begenadigd spreker met een verhaal, zin voor ontroering en durft een visie ontwikkelen die zelfs wat indruist tegen het discours van veel moderne architecten.

Piet Swimberghe

bOb van Reeth in Bozar, Ravensteinstraat 23 te Brussel, van 13 juni tot 8 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content