Biografie Vivienne Westwood ligt al meteen onder vuur

De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood wordt aangeklaagd wegens plagiaat door auteur Paul Gorman. Ze zou delen uit zijn boek gewoon hebben overgenomen in haar eigen biografie.

De Britse modeontwerpster Vivienne Westwood wordt aangeklaagd wegens plagiaat door auteur Paul Gorman. Ze zou delen uit zijn boek gewoon hebben overgenomen in haar eigen biografie.

Vivienne Westwood zit in slechte papieren. Haar pas verschenen autobiografie, die de modeontwerpster samen met historicus Ian Kelly schreef, valt namelijk niet bij iedereen in goede aarde. Dat bericht Hollywood.com. In haar boek zou de modeontwerpster stukken uit een ander boek hebben overgeschreven. Het zou gaan om het boek ‘The Look: Adventures in Rock and Pop Fashion’ uit 2001 van auteur Paul Gorman. Gorman pikt dit niet en stapt nu naar de rechter. Hij vindt het niet passen dat zijn passages gebruikt worden zonder correcte bronvermelding. “Ik bewonder haar prestaties”, zo zegt Gorman, “maar haar uitgeverij heeft haar belazerd door zo een slordig boek te publiceren.” Daarom dient de auteur nu een klacht in tegen de uitgeverij van Westwood’s boek, Picador, en de twee schrijvers van het boek: Vivienne Westwood en Ian Kelly.

Spelfouten en onjuistheden

Maar het plagiaat is niet het enige probleem met de autobiografie van Westwood. Zo zouden er tal van taalfouten in het boek geslopen zijn en ook sommige gebeurtenissen, die beschreven staan in het boek, zouden gewoon uit de lucht geplukt zijn. Vivienne Westwood schrijft in haar boek dat ze mee aan de basis ligt van het nummer ‘Anarchy inthe UK’ van de Sex Pistols. Maar John Lydon, de voormalige zanger van de groep, is het daar absoluut niet mee eens. “Dat onnozele mens zegt dat zij het nummer heeft bedacht? Wat een lef! Ze moet zich bezighouden met het maken van jurken en haar mond houden.” De reactie bewijst alvast dat Westwood haar fantasie hier een beetje heeft laten spelen en de waarheid misschien wat heeft aangedikt.

Over huwelijken en brieven

Met de autobiografie wil Vivienne Westwood een duidelijk beeld scheppen van haar leven en haar fans een exclusieve inkijk geven. Maar het gaat verder dan de oppervlakte. Ze schrijft over haar jeugd, de herinneringen aan haar geboortedorp Derbyshire, haar carrière en ook haar privérelaties komen uitgebreid aan bod. Zo was ze getrouwd met haar zakenpartner Malcolm McLaren, na hun scheiding hertrouwde Westwood met een van haar studenten, Andreas Kronthal.

Daarnaast kan je in het boek ook heel wat brieven terugvinden die Vivienne schreef of kreeg van haar beste vrienden. Dit zijn onder meer Pamela Anderson, Prince Charles, Julian Assange, Naomi Campbell, Jerry Hall en Bob Geldof. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content