Billabong sluit 82 winkels

© Reuters

Het Australische surfmerk Billabong moet noodgedwongen 82 winkels sluiten. Het afgelopen jaar werd het bedrijf overschaduwd door een verlies van 229,2 miljoen euro. Dat meldt The Daily Telegraph.

Het Australische surfmerk Billabong moet noodgedwongen 82 winkels sluiten. Het afgelopen jaar werd het bedrijf overschaduwd door een verlies van 229,2 miljoen euro. Dat meldt The Daily Telegraph.

Het modelabel Billabong heeft beslist dat binnen het jaar 82 winkels van het merk de deuren moeten sluiten. In het boekjaar 2011/2012 kende Billabong een verlies van maar liefst 229,2 miljoen euro. De winst is met 331 percent gedaald ten opzichte van een jaar eerder, toen het bedrijf nog 99 miljoen euro winst maakte. Het bedrijf verwacht dat het het nog moeilijk zal krijgen in de toekomst en heeft daarom drastische maatregelen aangekondigd.

CEO Lorna Inman heeft een hervormingsplan gelanceerd dat het bedrijf binnen vier jaar weer winstgevend moet maken. In juni werden al 58 winkels gesloten en nu moeten er nog eens 82 winkels van de 634 voor het einde van het boekjaar dicht. Naast het sluiten van winkels, zullen er ook 150 vestigingen worden gerenoveerd. Andere punten van het hervormingsplan zijn: het schrappen van enkele productielijnen, de productieketen

globaliseren en een online-webshop opzetten van Billabong.

Billabong in de problemen sinds 2008

Billabong heeft al problemen sinds 2008. Net voor het begin van de financiële crisis, had het bedrijf net fors geïnvesteerd in wereldwijde uitbreiding. Maar door de zwakke omzet, dit door de onzekerheid van de consumenten, kwam het bedrijf in rode cijfers terecht. Daarnaast lijdt het bedrijf ook onder de sterke Australische dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro.

Naast een eigen hervormingsplan, worden de gesprekken met een eventuele overnemer verdergezet. De gesprekken met financiële dienstverlener TPG gaan verder. Het eerste bod van TPG zou te laag zijn geweest, waardoor de partijen nu opnieuw rond de tafel gaan zitten. Ondanks de slechte cijfers van Billabong, zouden ook Blackstone, Nike en Bain Capital geïnteresseerd zijn geweest in een overname van het merk. (LVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content