Bike messengers en cowboys

Bruno Pieters neemt Hugo mee naar zee en Louis Vuitton eert de bike messengers en de gele taxi’s van New York.

Bruno Pieters neemt Hugo mee naar zee en Louis Vuitton eert de bike messengers en de gele taxi’s van New York.

Voor Hugo, de ontwerperslijn van het Duitse Hugo Boss, is het de tweede catwalkshow in Parijs, nog steeds onder leiding van Bruno Pieters. De locatie, een enorme voormalige hal voor goederenverkeer, wordt al enkele seizoenen vaak gebruikt door de textielindustrie (er liggen nog glitterstukjes van de vorige show van Galliano op de vloer), maar blijft indrukwekkend. De muziek is van Bach, gemixt met het geluid van de branding.

De show opent, in navolging van de meeste merken in Milaan, met een lange reeks geheel witte ensembles. Ze zijn, zoals gewoonlijk bij Pieters, gebaseerd op het klassieke mannenkostuum, maar voor de zomer verlicht met korte broeken en transparante stoffen. Een zomer aan zee wordt opgeroepen met lichtblauw en marine, al dan niet gestreepte stukken. En sandalen zijn de rigueur. Een aantal jassen en mantels is gedipt in bronzen paillettes.

Paul Helbers, de Nederlandse ontwerper van de mannencollectie van Louis Vuitton (onder het toezicht van Marc Jacobs), liet zich verleiden door de garderobe van fietskoeriers in New York. Voor de gelegenheid zijn ze herdoopt tot Gentlemen Butterfly (zelf moeten we onze eerste goedopgevoede bike messenger nog tegenkomen). De catwalk is bestrooid met asfalt, voor een evocatie van New York, en de soundtrack mixt New York New York (in de versie van Cat Power) met flarden Walk On The Wild Side. Helbers gebruikt nogal wat contrastrerende materialen: nylon wordt gehuwd met neopreen en linnen, witte zijde wordt gecombineerd met leder. Bij de kleuren domineren asfaltgrijs en geel, een knipoog naar de gele taxi’s van New York en grijs als een verwijzing naar het asfalt. En verder noteren we een vlinderprint uit de archieven van het Engelse huis Liberty: sportswear met een romantische toets.

Een ander Amerika is te zien bij Gaspard Yurkievich. Hij vertoeft aan de Westkust, in het gezelschap van David Hockney en Bruce Weber. Zachte pastels, basebaljasjes, seersucker pakken en American football t-shirts met extrabrede schouders, alles heruitgevonden in de stijl van Yurkievich, die intussen onmiddellijk herkenbaar is. Bij Jean-Paul Gaultier kwamen de Verenigde Staten in de vorm van een denimlijn (in samenwerking met Levi’s), en de jonge Amerikaanse ontwerper Adam Kimmel liet zijn collectie fotograferen door de man die in de jaren zestig en zeventig de iconische advertenties voor sigarettenfabrikant Marlboro heeft gemaakt.

Jesse Brouns.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content