Bie Luyssaert en Jasmijn Verlinden over hun liefde voor Belgische mode en design

Jasmijn Verlinden © -

Bie Luyssaert, communicatiemanager Design Vlaanderen, en Jasmijn Verlinden, communicatiemanager Flanders Fashion Institute, duiken voor ons in hun kleerkast en interieur. Ik Koop Belgisch? Deze twee dames hebben een voorliefde voor Belgische ontwerpen.

Op Ikkoopbelgisch.be vind je meer dan 600 Belgische mode-, accessoire- en woonmerken. Ga op ontdekkingstocht en deel je vondsten met #ikkoopbelgisch. Van 8 september tot 19 oktober kan je terecht bij Juttu voor unieke Belgische mode en design.

Wat heb je met Belgische mode en/of design? Van waar komt de liefde? Is er iemand concreet die jou deze heeft meegegeven?

Ik ken heel wat ontwerpers persoonlijk en dat geeft hun kleren een extra dimensie.

Jasmijn: Mijn mama vond het altijd erg belangrijk dat onze kleren van goede kwaliteit waren. Ik heb dus als tiener nooit een kledingbudget gehad, mama ging altijd mee shoppen om erover te waken dat ik geen twintig topjes kocht in plaats van een degelijke winterjas. Toen vond ik dat soms vervelend, maar nu probeer ik zelf ook blijvertjes te kopen. Echt bewust Belgisch ben ik beginnen shoppen toen ik voor FFI begon te werken. Ik ken heel wat ontwerpers persoonlijk en dat geeft hun kleren een extra dimensie.

Bie: Voor mode begon de interesse met de campagnes in de jaren tachtig rond Mode. Dit is Belgisch. Ik verslond elke lente en herfst het modenummer van Knack Weekend en volgde wat de ontwerpers maakten, ook al stond de kledij heel ver van wat ik als tiener droeg. Ik had als tiener wel een heel fijn outfit van Donaldson waar ik heel trots op was. Even later zag ik de rok die Marina Yee ontworpen had voor Lena Lena. Een witte rok met blauwe penstrepen. Ik was verkocht, maar mijn studentenbudget liet het niet echt toe. Een soldenstuk af en toe wel, toen ik werkte kon ik er vaker terecht. Mijn wereld stortte een beetje in elkaar toen Lena Lena ermee stopte, ondertussen heb ik weer boetieks gevonden waar ik met plezier binnenspring.

Picnik van Xavier Lust: op de wishlist van Bie
Picnik van Xavier Lust: op de wishlist van Bie© –

Mijn liefde voor design begon tijdens mijn studententijd. Ik bezocht regelmatig de Gentse musea, ook het Design museum Gent. Ik vond de tentoonstelling Op Mens en Maat, de 2e triënnale voor vormgeving, een echte eye opener. Objecten die ik kende en gebruikte bleken ontworpen en ontwikkeld te zijn in België. Enkele jaren later werd ik bij Design Vlaanderen aangeworven om Klara De Smet, de curator van Op Mens en Maat te vervangen. Ik ben alleen maar meer geïntrigeerd geraakt door Belgisch design.

Hoe omschrijf je je kleding- of woonstijl? Waarvoor val je concreet in kleding of meubels?

Jasmijn: Ik hou, zowel in mijn kleerkast als in mijn interieur, van gebalanceerde vormen en lijnen, gecombineerd met opvallende stukken. Ik hoor vaak van bezoekers dat het leuk rondsnuisteren is in ons interieur, in mijn kleerkast is dat ook zo.

Bie: Comfortabel met individuele toetsen. In onze woonkamer is dat een grote witte boekenkast gevuld met kleurrijke boeken en objecten. In mijn garderobe zijn dat kleedjes gecombineerd met fijne juwelen (oorbellen of halskettingen), vaak met een vleugje poëzie of humor.

Waarom grijp je steeds weer naar merken van eigen bodem?

Jasmijn: Ik kan moeilijk stimuleren om Belgisch te kopen en het zelf niet doen. Het is dus een beetje een sport geworden dankzij de #ikkoopbelgisch campagne om puur Belgisch te shoppen. Dat lukt me aardig, alleen de perfecte jeans heb ik nog niet gevonden. Nothing beats my Levi’s! (lacht)

Bie Luyssaert en Jasmijn Verlinden over hun liefde voor Belgische mode en design
© –

Bie: Voor mijn kleedjes omdat de pasvorm me vaak goed ligt. Ik draag graag broeken van Xandres Xline of kleedjes van WAX. De stoffen zijn meestal ook zeer onderhoudsvriendelijk, netjes ophangen op een kleerhanger volstaat vaak. Ik ben geen groot strijker. Voor mijn trouwkleed vond ik Belgisch kopen een noodzaak. Ik wou ook echt iets dat op mijn lijf gesneden was en vond dat bij Janssens Tailoring.

Verder is het verhaal ook belangrijk. Bij Belgische meubels, accessoires, publicaties, kledij,… ken ik vaak de ontwerper achter het stuk, het verhaal dat hij of zij wil brengen,… Ik hou van verhalen die ik graag met iedereen deel, of het nu over de schalen van Serax gaat waaruit ze eten, het op maat gemaakte kostuum van mijn man bij Café Costume of schoenen van Toni Taloni.

Voor mijn trouwkleed vond ik Belgisch kopen een noodzaak.

Deelt jouw omgeving die liefde? Shoppen ze ook fervent Belgisch of net helemaal niet?

Jasmijn: Mijn familie en vrienden zijn niet echt met mode bezig maar ik merk dat mijn eindeloze pleidooi voor #ikkoopbelgisch toch zijn vruchten afwerpt. Zo heb ik een van m’n beste vriendinnen besmet met mijn liefde voor Atelier Content schoenen. We hebben deze winter zelfs exact hetzelfde paar, zij draagt ze nu al in Australië, ik moet nog even wachten.

Bie: Ik deel graag fijne adressen en tips, net zoals ik die zelf ook graag krijg. Maar zelf fervent Belgisch shoppen is geen voorwaarde voor vriendschap.

Heb je een leuke anekdote over een Belgisch kledingstuk of designitem?

Bie Luyssaert en Jasmijn Verlinden over hun liefde voor Belgische mode en design
© –

Jasmijn: Een tijd geleden ging ik met een collega naar een event rond Belgische mode in Gent. Ik was murw van een drukke week en had er geen zin in. Trok me over de streep: ik had net de verenjas van Caroline Bosmans aangeschaft en kon die voor het eerst aan. Tijdens het event bleek de jas een fantastische gespreksopener met heel leuke gesprekken tot gevolg!

Bie: Als we in de zomer op reis gaan, nemen we niet alleen onze hoofdkussens mee, maar ook onze towel blankets van Francine Van der Biest. Het is een soort bedsprei uit zachte handdoekenstof waar je in de zomer onder slaapt. Koel en verfrissend bij hitte, net voldoende warm als het wat frisser is.

Wat zijn je absolute favoriete merken?

Jasmijn: Voor mezelf zijn dat A.F.Vandevorst, Atelier Content, Caroline Bosmans en Toos Franken. Voor mijn zoon van bijna twee shop ik quasi alleen JBC, vooral de Rainbow City Warrior en Zulupapuwa collecties sla ik massaal in.

Bie: Serax. Hilde Van Belleghem. Wax. Xandres X-line. Demeyere. Françoise Pendville. Y-dress. Anne Zellien. Marie Jo. Woody en Fred & Ginger voor de zoon. Verilin.

Waar shop je deze?

Jasmijn: Ik shop geregeld in de solden of stockverkopen. Ik vind het ook altijd leuk om op webshops met (quasi) alleen Belgische merken zoals les belges of Elected rond te neuzen.

Bie: Ik vind in heel wat winkels in het Gentse mijn goesting. Voor kledij is dat vaak Toko en Seraphine. Ik kocht vroeger ook af en toe een kleiner stuk na een tentoonstelling bij ons in de Design Vlaanderen Galerie.

Heb je vaste merken waar je trouw aan blijft of volg je ook sterk nieuwe merken?

Jasmijn: Ik heb mijn favorieten, zo heb ik van Atelier Content een paar schoenen van elke collectie tot hiertoe, maar koop evenzeer nieuwe merken. De voorbije maanden heb ik onze database van Belgische merken geüpdatet voor www.ikkoopbelgisch.be en dat was niet goed voor mijn saldo!

Bie: Ik zweer bij Marie Jo en Prima Donna. Wax voor kleedjes, Xandres X-line voor jassen. En ik laat me graag verrassen.

Bie Luyssaert en Jasmijn Verlinden over hun liefde voor Belgische mode en design
© –

Als je huis in brand zou staan en je mocht 1 Belgisch item redden, welk zou dat dan zijn?

Jasmijn: Die fameuze verenjas van Caroline Bosmans en een op maat gemaakte lange jurk van Toos Franken.

Bie: Man en zoon. Beide zeer Belgisch. En mijn trouwjurk van Janssens Tailoring. Mijn ringen van An Alleweireldt en Silke Fleischer zitten dan hopelijk aan mijn hand, dan heb ik die automatisch mee. En mijn towel blankets van Francine Van der Biest, want die worden niet meer gemaakt.

Welk (iconisch) Belgisch stuk ontbreekt nog in jouw kleerkast of huis?

Jasmijn: Cathy Pill heeft jaren geleden een collectie getekend voor Kipling . Ik heb nog steeds spijt dat ik toen de variant met fuchsia spatten niet gekocht heb. In mijn interieur zou een stuk van Muller Van Severen, liefst de snijplanken, niet misstaan.

Bie: De .03 stoel van Maarten Van Severen voor Vitra; de Picnik van Xavier Lust en Dirk Wynants voor Extremis; een handtas van Michaël Verheyden, nooit gekocht toen hij die nog maakte en nu veel spijt van. En een Theobril. Ik heb helaas nog geen bril nodig en met ruitenglas vind ik er dan weer wat over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content