Beschamend weinig diversiteit tijdens modeweken

Uit het diversiteitsrapport van The Fashion Spot blijkt dat ontwerpers ook dit seizoen bitter weinig modellen van verschillende origine hebben gecast. Maar liefst 82 procent van de modellen waren blank tijdens de modeweken.

Uit het diversiteitsrapport van The Fashion Spot blijkt dat ontwerpers ook dit seizoen bitter weinig modellen van verschillende origine hebben gecast. Maar liefst 82 procent van de modellen op de modeweken waren blank.

The Fashion Spot nam 151 shows in New York, Londen, Parijs en Milaan onder de loep en kwam tot de conclusie dat er weinig veranderd is op gebied van diversiteit. Net zoals de vorige jaren zijn het vooral blanke modellen die de catwalk sieren. Slechts 6.8 procent van de modellen is zwart of Aziatisch en er werd maar 1.8 procent Latina’s gecast.

Het zal niet verbazen dat New York het best scoorde in het rijtje. Deze multiculturele metropool wordt dan ook bevolkt door een smeltkroes aan rassen. Toch tikten zij af op maar liefst 79 procent blanke modellen tijdens New York Fashion Week. Een teleurstellend resultaat voor een stad waar volgens de American Community Survey minder dan 44 procent blanken woont.

Uitzonderingen

Enkele ontwerpers, waaronder Zac Posen en Peter Som, vormden de uitzondering die de regel bevestigt. Zij kozen voor een evenwichtige cast aan modellen waarvan minstens 50 procent van een andere etnische achtergrond afkomstig is. Ashish Gupta maakte zelfs een statement door enkel voor zwarte modellen te kiezen tijdens zijn show in Londen.

Slechtste leerlingen van de klas

The Fashion Spot wijst met de vinger naar onder andere The Row van Mary-Kate en Ashley Olsen, Valentino, Haider Ackermann en Victoria Beckham. Zij kozen stuk voor stuk voor minder dan 4.3 procent modellen die niet blank zijn.

Het lijkt wel alsof er tijdens het casten van modellen voor de shows van fashion week geen rekening wordt gehouden met etnische diversiteit. Ondanks het activisme van Bethann Hardison en Naomi Campbell en talloze artikels over het onderwerp, blijft de verdeling hetzelfde als vorige seizoenen. Een bedroevende conclusie die anno 2014 absurd in de oren klinkt. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content