Benettonbaas geeft bedrijf aan zoon

© www.alessandrobenetton.com

Alessandro Benetton werd dit jaar nog verkozen tot ondernemer van het jaar.

Luciano Benetton geeft na een halve eeuw het roer van de gelijknamige Italiaanse modeketen door aan zijn zoon Alessandro. Het modebedrijf is in een verlieslijdend straatje gesukkeld en daar moet Alessandro Benetton nu verandering in brengen. “Na een tocht die 47 jaar heeft geduurd, verlaat ik dinsdag mijn functie als voorzitter”, zegt Luciano Benetton in de Italiaanse krant Corriere della Sera. Zijn zoon Alessandro, die duidelijk een neus heeft voor zaken en innovatie, neemt het roer over.

Alessandro Benetton studeerde aan de Amerikaanse topuniversiteiten ‘University of Boston’ en ‘Harvard’ en is de oprichter van ’21Investimenti’, een in 1992 opgerichte investeringsbank. Dit jaar ontving de 48-jarige zakenman de award voor ‘ondernemer van het jaar 2012’ van Ernst&Young, een internationaal dienstverlenend bedrijf dat actief is op het gebied van boekhouding en belastingadvies.

Die eer kreeg Alessandro toebedeeld dankzij de evolutie die hij als vicepresident van de Benetton Groep bewerkstelligde in het bestuur van de Italiaanse modeketen en de veranderingen die hij teweegbracht in het Italiaanse ondernemerssysteem met de oprichting van de investeringsbank ’21 investementi’.

Verlieslijdende spiraal

Nu krijgt Alessandro de opdracht om de Benetton Groep uit het verlieslijdend straatje dat de Italiaanse modeketen de afgelopen tien jaar is in gesukkeld, te leiden. De beurswaarde van het modebedrijf kromp van 4 miljard euro in 2000 naar 850 miljoen euro vandaag.

Oorzaken van het grote nettoverlies zijn volgens de Britse zakenkrant The Financial Times een verouderd zakenplan en een gebrek aan creativiteit. Luciano Benetton liet eerder dit jaar al weten dat de modeketen af wil van zijn beursnotering. Op die manier zou het bedrijf opnieuw in handen van de familie komen en dus is de machtswissel geen grote verrassing.

Een kleurrijke bedrijfsgeschiedenis

Samen met zijn zus Giuliana en broers Gilberto en Carlo richtte de nu 77-jarige Luciano Benetton het gelijknamige bedrijf in 1965 op. De bloedsverwanten zagen een markt in het verkopen van zelfgebreide truien in opvallende kleuren tegen een betaalbare prijs. Dat de truien pas laat in het productieproces geverfd werden, om zo snel te kunnen inspelen op modetrends, werd het succes van het bedrijf.

In de jaren negentig was de Italiaanse modeketen alomtegenwoordig, mede dankzij hun controversiƫle reclamecampagnes. Het merk bezit vandaag nog steeds ruim zesduizend winkels in meer dan 120 landen. (JK)

Wie meer te weten wil komen over Alessandro Benetton kan terecht op zijn blog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content