Belgische mannenmerk Zilton in zee met S.M.A.K.

Zilton X S.M.A.K. © zilton

Zilton viert haar twintigjarige bestaan met een samenwerking met het S.M.A.K. CEO Paul Declercq is namelijk gepassioneerd door hedendaagse kunst en wilde het museum een hart onder de riem steken.

De voorbije jaren heeft Paul Declercq, CEO van Zilton, een mooie collectie opgebouwd, vooral met werk van jonge Belgische kunstenaars. Als eigenaar van het mannenkledinglabel zocht hij naar een manier om ook zijn klanten te laten kennismaken met zijn passie voor hedendaagse kunst. Hij ging aankloppen bij Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K. in Gent. Die zag een samenwerking zitten en zo geschiedde: Zilton sponsort de tentoonstelling ‘These Strangers… Painting and People’ en produceert een T-shirt met een exclusieve print door Nicolas Party.

Kunstliefhebber

‘Vroeger had ik niet de middelen om kunst aan te kopen. Ik keek ernaar in musea of galeries, en daar bleef het bij’, licht Paul Declercq toe. Zijn liefde gaat vooral uit naar hedendaagse kunst.

‘Kunstenaars hebben de gave om dingen te zien die andere mensen niet goed zien. Ze vertalen iets door middel van materie, dingen waarvan je beseft: daar heb ik nog niet aan gedacht. Toen ik jong was, twijfelde ik tussen academie en economie, maar ik heb al snel beseft dat ik voor academie niet goed genoeg was. Ik heb in plaats daarvan voor een opleiding economie gekozen en het familiebedrijf verdergezet.’

In de collectie van Declerq migt de focus niet alleen op hedendaagse kunst, maar ook op Belgische kunstenaars. ‘Ik verzamel Belgische kunst om vrij evidente redenen, gewoonweg omdat we hier heel veel erg goede kunstenaars hebben. Dat je ook in contact kan komen met de betreffende kunstenaars is fantastisch, omdat ze nog meer kunnen verduidelijken waarover ze het in hun werk hebben. België ligt bovendien op een breuklijn tussen het noorden en het zuiden. Kunst is gestolde energie, en veel invloeden kruisen elkaar hier.’

Praktisch

De expo ‘These Strangers… Painting and People’ in S.M.A.K. in Gent toont de menselijke figuur in de schilderkunst van de afgelopen veertig jaar. De tentoonstelling is nog te bezichtigen tot 8 januari 2017. Er wordt werk getoond van Nicole Eisenman, Victor Man, Alice Neel, Paulina Olowska, Nicolas Party, Elizabeth Peyton, Avery Singer, Henry Taylor en Katharina Wulff.

Het T-shirt van Zilton X Nicolas Party is te koop vanaf 25 oktober in de museumshop voor de prijs van 29.95 euro.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content