Belgisch, bloedmooi en Bauhaus-invloeden: interview met juwelenlabel Studio Collect

© Studio Collect

Bijna drie jaar geleden besloten vier voormalige studentes juweelontwerp van de Antwerpse Academie van Schone Kunsten om hun gedeelde stijl en visie onder te brengen in een gezamenlijk juwelenlabel. Studio Collect popt nog tot kerstdag up in een prachtig pand hartje Antwerpen, de perfecte locatie voor een interview omgeven door hedendaagse, architecturale ringen, halskettingen, oorbellen en armbanden.

Hoe werkt dat precies, met z’n vieren een collectie ontwerpen?

Studio Collect: “We beginnen meestal met een thema te kiezen, en die thema’s zijn vaak ontzettend uiteenlopend. We kunnen een collectie baseren op een vorm, een materiaal, een meubelstuk of een bepaalde techniek bijvoorbeeld. Daarna maken we een moodboard dat we vervolgens met ons vieren bespreken, waarna iedereen aan de slag gaat. Wanneer iemand een prototype af heeft dan passeert die het ook altijd langs de drie anderen, die hun mening geven en eventuele aanpassingen toevoegen. Alles van Studio Collect is dus door vier paar handen gegaan.”

Hoeveel collecties brengen jullie zo uit? Is er zoals in de modewereld een voorjaars- en een najaarslijn?

Studio Collect: “Nee, voornamelijk omdat we vinden dat juwelen tijdloos moeten zijn. Uiteraard kunnen er soms wel trendgevoelige elementen in een collectie zitten, maar het voelt nogal vreemd om na zes maanden te moeten zeggen dat iets waar we zo hard aan gewerkt hebben ‘afgeschreven’ is. Zo werkt het niet denk ik. Wij brengen dus jaarlijks, vlak voor de feestdagen, onze nieuwe collectie uit.”

Armband, verkrijgbaar in goud (165 euro) of zilver (155 euro)
Armband, verkrijgbaar in goud (165 euro) of zilver (155 euro)© Studio Collect

Zo ook jullie nieuwste lijn, Bauspiel. De naam verklapt het misschien al een beetje, maar waarop werd die gebaseerd?

Studio Collect: “We zijn vertrokken van een kaptafel, ontworpen door Marcel Breuer, één van de grote namen in de Bauhausbeweging. We hebben ons echt laten inspireren door verschillende elementen: de manier waarop de spiegels waren vastgemaakt, de eenvoud, de lijnen. Daarnaast hebben we ons ook gebaseerd op enkele theepotten van Marianne Brandt – eveneens Bauhaus.”

Hoe zouden jullie de Studio Collect klant omschrijven?

Studio Collect: “Aangezien we allemaal stuks maken die we zelf heel graag zouden dragen lijkt het me logisch dat onze klanten allicht ook twintigers en dertigers zijn. Bovendien is de prijsklasse voor hen ook zeer geschikt.”

Ring, verkrijgbaar in goud (145 euro) of zilver (140 euro)
Ring, verkrijgbaar in goud (145 euro) of zilver (140 euro)© Studio Collect

Ja, jullie prijzen zijn inderdaad heel schappelijk Produceren jullie enkel wanneer er vraag is naar een bepaald model of hoe houden jullie die zo laag?

Studio Collect: “De voornaamste reden is dat we werken met verzilverd en verguld koper, net omdat we in deze prijsklasse wilden zitten. Ik moet wel toegeven dat er in sommige stuks zo ontzettend veel werk kruipt dat het eigenlijk niet echt verantwoord is om daar zo’n bedrag op te kleven, maar we compenseren dat dan met andere stuks die misschien iets minder arbeidsintensief zijn. We maken ook alles zelf – dat houdt de werkdruk hoog, maar de prijs laag (lacht).”

Moet ik me zorgen maken om de term “verguld koper”? Gaat dat wel lang mee?

Studio Collect: “Het is geen massief goud natuurlijk, dus je moet er wel wat meer zorg voor dragen. Ik zou het niet aanraden om die ringen aan te houden wanneer je een half uur moet staan afwassen ofzo. Maar we zorgen uiteraard wel dat de laag van het zilver of goud zo dik mogelijk is – een laag van vijf micron. Bovendien kunnen we je juweel ook altijd perfect opnieuw vergulden of verzilveren mocht je na een aantal jaren toch slijtage opmerken.”

Oorbellen, verkrijgbaar in goud (150 euro) of zilver (140 euro)
Oorbellen, verkrijgbaar in goud (150 euro) of zilver (140 euro)© Studio Collect

Je kan de juwelen van Studio Collect ontdekken in hun webshop of in hun pop-up shop in de Kasteelpleinstraat 64, 2000 Antwerpen. Van 11 tot 23 december is deze winkel iedere dag open van 11u tot 18u, ook op zondag. Op 24 december zal de winkel van 10 tot 16u de deuren openen.

(KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content