Belgen op drift in Parijs

Dries Van Noten wachtte deze week een uitdaging: zijn zomercollectie was, met voorsprong, de beste van het seizoen, en dus moest hij dit keer nog beter doen.

Wordt 2009 voor Haider Ackermann het jaar van de grote doorbraak? Er gaan al maanden geruchten de ronde, ze worden overigens steeds luider, dat hij binnenkort Martin Margiela zou opvolgen aan het hoofd van diens Maison (Suzy Menkes, de doyenne van de modejournalisten, had het er deze week nog over in de International Herald Tribune ? zij vond het geen goed idee, misschien heeft ze gelijk). Maar los daarvan lijkt het eindelijk tot iedereen doorgedrongen dat Ackermann een buitengewone ontwerper is: een groot talent. Dat bewijst hij opnieuw met zijn op daverend, enthousiast applaus onthaalde collectie voor komende winter. Toegegeven, die lijkt als twee druppels op zijn vorige collecties Рlange, glanzende gedrapeerde jurken en sublieme jasjes in opulente kleuren: diepzwart, brons, aubergine (dit keer ook rood). In ̩̩n woord (enfin, drie): Versace voor meerwaardezoekers.

Sommige ontwerpers zoeken elk seizoen een nieuwe, liefst vergezochte inspiratiebron (John Galliano, Marc Jacobs). Andere ontwerpers blijven hun oorspronkelijke visie verfijnen tot ze er bij neervallen. Ackermann is zo’n ontwerper, en Ann Demeulemeester is dat ook. Je kunt haar show seizoen na seizoen beschrijven met min of meer dezelfde woorden(waaronder “zwart”, “franje” en, eh, “paardenstal”). Na een lichtere, gekleurde zomer, dipt ze voor de winter opnieuw in het zwartste zwart. Met opvallende lederen corsetten, vastgesnoerd met een dozijn riemen, maar ook fijne avondjurken, officiersjasjes, en dikke wollen truien met lange, dikke franjes. Maar wat te denken van de Indianenpluimen op de hoofden van de modellen? Ugh!

Anne Chapelle, de zakenvrouw die heerst over de bedrijven van Ann Demeulemeester en Haider Ackermann, stelt deze week in Parijs ook een gloednieuw merk voor, … a moment in… De lijn wordt opgebouwd volgens het principe van de kruisbestuiving en berust dus, als we het iewat warrige persdossier goed hebben begrepen, op creatieve samenwerkingen. Voor de eerste levering ontwierp Eric Verdonck een capsulecollectie uitmuntend breiwerk. Er zijn ook plannen voor bijvoorbeeld lingerie en beuatyproducten. Afwachten.

Dries Van Noten, ten slotte, wachtte deze week een uitdaging: zijn zomercollectie was, met voorsprong, de beste van het seizoen, en dus moest hij dit keer nog beter doen. Maar eigenlijk ook niet: met de crisis is een terugkeer naar basics gepermiteerd. De wintercollectie is iets minder spectaculair, maar toch nog straf.”Ik heb mijn ziel in kleuren gelegd,” zei Van Noten backstage, na afloop van de show.”Iedereen heeft kleren genoeg, dus moet je verrassen, je publiek zin geven.”

De kleurencombinaties zijn inderdaad spectaculair – ze zijn blijkbaar geïnspireerd door de schilderijen van Francis Bacon, met vooral roze, beige, oranje, oker en mauve. Plus hier en daar een toets lichtgroen, net zoals in de eerder dit jaar gepresenteerde mannencollectie.

Jesse Brouns

Het volledige fotoverslag van de Parijse modeweek: klik hier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content