Belg Christian Wijnants wint prestigieuze International Woolmark Prize

Tijdens de Fashion Week van Londen werd de prestigieuze International Woolmark Prize uitgereikt. De jury waarin onder meer Diane Von Furstenberg, Victoria Beckham en Paula Reed zetelden kroonden Belgisch ontwerper Christian Wijnants tot winnaar.

De International Woolmark Prize kent een rijke geschiedenis die ontsproten is aan de vorming van het Internationale Wol Secretariaat in 1936, een voorloper van het Australian Wool Innovation van vandaag. Het IWS zette zich in om de verscheidenheid van (Australische) wol te promoten door ieder jaar een prijs uit te reiken aan een ontwerper die erin slaagde die diversiteit en moderniteit van wol in de kijker te zetten. In 1954 vond een fashionfotoboekmoment plaats toen een jury die onder meer bestond uit Christian Dior, Hubert de Givenchy en Pierre Balmain de piepjonge Karl Lagerfeld (toen 21) en Yves Saint Laurent (destijds amper 18) tot winnaars kroonden, vandaag is het de beurt aan de Belg Christian Wijnants.

De 34-jarige ontwerper, die reeds als tweedejaars modestudent gespot werd door de Knackweekendredactie, werkte onder meer voor Dries Van Noten en Angelo Tarlazzi waarna hij in 2001 aan een eigen label begon. Zijn collecties zijn meestal doorspekt van hoogstaand breiwerk, natuurlijke vormen en gebalanceerde kleuren. Wijnants was dan ook de perfecte kandidaat voor deze Woolmark uitdaging, zo vond het FFI die hem als kandidaat voor het Europese gedeelte van de prijs selecteerde.

De Woolmark Prize-finalisten moesten 6 volledige outfits schetsen waarvan de ontwerpen voor 80% uit merinowol moesten bestaan. Een uitgewerkt ontwerp werd, samen met een uitgebreide voorstelling van de ontwerpers inspiratiebronnen, beoordeeld door een internationale jury. Voor de Europese selectie bestond die jury uit niemand minder dan Alexandra Schulman, hoofdredactrice Britse Vogue, Christiane Arp, hoofdredactrice Duitse Vogue, Tim Blanks van Style.com, Giles Deacon, Dan en Dean Caten van Dsquared² en Alber Elbaz, artistiek directeur van Lanvin.

Wijnants kwam als Europees winnaar uit de bus en mocht het nu dus opnemen tegen de winnaars van de Verenigde Staten, China, Australië en India in een strijd om de eer, 100 000 dollar en een collectie die onder meer bij Harvey Nichols, Bergdorf Goodman en 10 Corso Como verkocht zal worden. Ook nu wist ‘onze’ Christian Wijnants de jury die bestond uit Andrew Keith, Diane Von Furstenberg, Carla Sozzani, Franca Sozzani, Victoria Beckham, Paula Reed en Tim Blanks te overtuigen van zijn talent. Proficiat Christian!

Katrin Swartenbroux vanuit Londen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content