Bedenker Hawaiïshirt overleden

Alfred Shaheen, de bedenker van het Hawaiïshirt, is overleden.

Alfred Shaheen, de bedenker van het Hawaiïshirt, is overleden. Hij werd zesentachtig. Shaheen wordt beschouwd als de grondlegger van de Hawaiïaanse textielindustrie.

Shaheen begon in 1948 met het maken van zijn kleurrijke kleding, geïnspireerd op het leven en de tradities van het tropische eiland. Zijn eerste werknemers waren vier door zijn moeder opgeleide naaisters. In een paar jaar breidde hij zijn winkel in Honolulu uit met een fabriek om stoffen te verven. Later voegde hij daar nog een showroom en een kantorencomplex aan toe. In 1959 was zijn bedrijf uitgegroeid tot 400 werknemers.

Shaheen stond er altijd op om kwaliteitsvolle stoffen en een degelijke snit af te leveren. Voor het tekenen van de prints nodigde hij soms kunstenaars uit. Zijn shirts met tropische motieven werden razend populair. Voor de toeristen, die sinds de jaren ’50 Hawaiï begonnen op te zoeken, was het een standaardsouvenir. En in 1961 droeg zelfs Elvis Presley een Hawaiïshirt op de cover van zijn lp ‘Blue Hawaii’. Ook Tom Selleck was een fan. Tegenwoordig worden voor de originele Shaheen-exemplaren honderden euro’s neergeteld.

Veertig jaar lang stond Shaheen zelf aan het hoofd van zijn bedrijf. Toen hij in 1988 met pensioen ging, sloot hij ook zijn onderneming.

Volgens zijn website was de ondernemer de grondlegger van de textielindustrie in Hawaiï. In juli 2001 kreeg hij daarvoor de “Hawaii’s Lifetime Achievement Award”.

Ann Heylens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content