Basislesje Bindi: respecteer het symbool
Ieder festival komen ze weer tevoorschijn maar dit jaar lijkt de bindi alomtegenwoordig. Maar waarvoor staat deze Indische lichaamskunst nu eigenlijk?
Scene: u heeft zich een aneurysma gestaard op ontelbare Coachella streetstylefoto’s. U voelt uw festivaltickets branden in uw achterzak en schermt uw ogen af tegen de eerste zonnestralen. U weet dat u deze zomer -zij het op Pukkelpop, zij het op de Lokerse Feesten, zij het op uw straatbarbecue- een bindisticker op uw voorhoofd zal kleven.
Het derde oogAangezien u alleen maar wegkomt met zulke body art als u de ware geschiedenis ervan kent geven wij u een bindibasis, zodat u de eerstvolgende criticus op een oogrol en een “weet ik toch!” kan trakteren.
Vergis u immers niet dames, het is niet omdat u de stickertjes tijdens het eendjesvissen op de dorpskermis kan winnen dat de bindi geen waarde meer heeft voor de hindoegemeenschap. Tot op vandaag brengen ze een stip aan op het voorhoofd tussen de wenkbrauwen, waar volgens hen alle zenuwuiteinden van het lichaam samenkomen en dus een derde oog vormen.
Dit gebied tussen de wenkbrauwen is voor hen immers gekend als het zesde chakra ‘ajna’; de plek waar alle wijsheid verborgen zit. Tijdens de meditatie komt alle kracht vanuit dit punt. De rode stip tussen de wenkbrauwen moet dan ook het lichaam van energie voorzien en de verschillende niveaus van concentratie en wijsheid controleren. Daarnaast brengt de bindi geluk aan de drager. In sommige delen van India staat een rode stip op het voorhoofd ook gelijk met een trouwring; het is het symbool van een voorspoedig huwelijk en beschermt de vrouw en haar gezin.
Perfect rond
De traditionele bindi, de naam is afgeleid van ‘bindu’ wat druppel in het Sanskriet betekent, was rood of roodbruin van kleur. Vermiljoenpoeder, vermalen saffraan met kusumbabloem, sindoor of kumkum werd aangebracht op de vingertop waarmee een ronde stip gemaakt kon worden. Vrouwen met kromme vingers gebruikten hiervoor schijfjes waarmee ze de stip konden stempelen, want die moest perfect rond zijn.
Ondertussen is de bindi onderhevig geweest aan heel wat modegrillen en zelfs in India wil men al eens experimenteren met goudpoeder of kleine edelstenen. Het belangrijkste is dat de bindi precies op het zesde chakra aangebracht wordt.
De bindis die wij kennen komen niet in poeder- maar in stickervorm en hebben geen vaste vorm of kleur. Ze durven al wel eens te zwerven over het voorhoofd wanneer de lijm loslaat door het zweten of talgproductie; het is dus belangrijk uw gezicht netjes af te poederen voor u de bindi aanbrengt.
Bloemenkrans, bindi of bandana
Spring echter niet losjes met de bindi om: het is belangrijk om de geschiedenis en de betekenis van het symbool in ere te houden. Hindoes zijn er immers van overtuigd dat de bindi ook ons Westerlingen kracht kan geven. Het minste wat u dus kan doen wanneer u zich wil voorzien van een bindi is het nodige respect tonen. Noem het dus zeker geen ‘sticker art’ of ‘glam tribal’, zoals Selena Gomez, die zich met die uitspraken de woede van de Universal Society of Hinduism op de hals haalde.
Ons voorstel: gooi die verlepte Lana del Bloemenkrans weg, laat de bindi voor zij die er waarde aan hechten en kies dit jaar weer eens voor de geknoopte bandana. (KS)
Bekijk hier een fotoslider van celebs die clueless een bindi op hun voorhoofd kleefden (of open eender welke streetstyleset van Coachella.) p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier