Barbie tentoonstelling opent in Milaan

© Mudec.it

In de Italiaanse modestad Milaan opent vandaag een retrospectieve in het teken van Barbie met de naam ‘Barbie: The Icon’. Het belooft een uitgebreid overzicht te worden van het 54- jaar durende glamoureuze leven van Barbara Millicent Robert (want zo heet Barbie voluit), die mee evolueerde met maar liefst vijf decennia lang aan populaire cultuur en mode.

Het levensverhaal van de blondine met de beruchte smalle taille wordt weergegeven in vijf onderdelen in het nieuwe Museo delle Culture (MUDEC) in Milaan en is geopend voor zowel kinderen als volwassenen. Massimiliano Capella is curator van de tentoonstelling en besloot de vijf ruimtes in te delen via thema’s. In een korte introductie kom je eerst te wetenwie Barbie nu precies is en krijg je zeven signature dolls te zien die samen het prototype vormen van de pop. Beruchte verzamelstukken dus, die destijds de toon hebben gezet in de speelgoedindustrie.

De eerste sectie heet Barbie is Fashion en illustreert hoezeer Barbie altijd sterke banden heeft gehad met de mode-industrie. Beroemde ontwerpers als Valentino, Versace, Dior, Givenchy en Vivienne Westwood waren reeds verantwoordelijk voor een stukje van de gigantische Barbie-garderobe. Sectie twee heet Barbie Family en introduceert vrienden en familie van Barbie, waaronder Ken en Shelly het bekendst zullen zijn. Het derde, vierde en vijfde onderdelen zullen draaien rond de carrières van Barbie, Barbie over de hele wereld en hoe de speelgoedpop doorheen de jaren is getransformeerd naar heel wat diva’s en iconen zoals Cleopatra, Audrey Hepburn of Madame de Pompadour.

Barbie tentoonstelling opent in Milaan
© Mudec.it

De blondine uit vinyl werd in 1959 leven ingeblazen door Ruth Handler, de vrouw van Mattel-founder Elliot Handler. Ze hadden samen een dochtertje, Barbara, die door vrienden en familie ook weleens aangesproken werd als Barbie. Het was Miss Handler opgevallen dat haar dochter vaak met haar poppen speelde alsof het volwassenen vrouwen betroffen, terwijl het speelgoed uit die tijd meestal kinderen of baby’s voorstelden.

Tijdens een reisje naar Europa in ’56 kwam het gezin in contact met de Duitse pop Bild Lilli en Ruth Handler nam de volwassen vrouwenpop mee naar huis om er een eerste oer-Barbie op te baseren. Bild Lilli zelf was éigenlijk een pop die oorspronkelijk gemaakt was voor volwassenen, maar raakte razend populair bij kinderen die haar graag nieuwe outfits aanmaten. De populariteit van Bild Lilli was ook weggelegd voor Barbie, die drie jaar later in zowel blond als brunette-vorm op de markt kwam en uitgegroeid is tot een vaste waarde in élke zelf respecterende speelgoedwinkel. (EVH)

De tentoonstelling is een samenwerking tussen 24 ORE Cultura en Mattel en loopt nog tot 13 maart in het MUDEC in Milaan.

MUDEC – Museo Via Tortona 56, Milano

Info en booking: info@mudec.it

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content