Axelle Red over haar fonkelnieuwe collectie voor JBC

Knack Weekend sprak met Axelle over haar liefde voor (Belgische) mode, de collectie voor JBC en haar eigenzinnige kijk op kleding.

Knack Weekend sprak met Axelle over haar liefde voor (Belgische) mode, de collectie voor JBC en haar eigenzinnige kijk op kleding.

De Belgische zangeres Axelle Red heeft een collectie ontworpen voor de Belgische modeketen JBC. Dit nieuws moest tot het allerlaatste moment geheim blijven, het werd dan ook aangekondigd als #mysecretproject, maar nu we de collectie gezien hebben kunnen we maar één ding besluiten: de collectie is Axelle Red. In totaal bestaat de collectie voor JBC uit twintig stuks, zowel voor vrouwen als meisjes.

Hoe is de collectie voor JBC tot stand gekomen?

JBC heeft mij gecontacteerd met de vraag of ik een collectie voor hen wou ontwerpen. Uiteindelijk zijn het allemaal omstandigheden die mij achter de ontwerptafel hebben gekregen. Bovendien ben ik ook bezig met vele andere projecten, waardoor de gelegenheid er nog niet was geweest. Tot nu. Het was erg belangrijk voor mij dat ik veel inbreng had in het project. Er was iemand die tekende, maar ik bepaalde wel hoe elk stuk er zou uitzien, waar de ritsen zitten, welke stoffen we zouden gebruiken of tot waar de taille van een broek komt, enzovoort. Kortom, ik werd begeleid in het project, maar had toch een grote autonomie en dat was erg belangrijk voor mij. Ik wist héél erg goed wat ik wilde.

Mode is een kriebel die diep in jou zit?

Eigenlijk is de kriebel om zelf te ontwerpen gegroeid uit de tentoonstelling over mijn kleren in het Modemuseum van Hasselt. Deze expo was een enorm succes en ik denk dat JBC daardoor het idee heeft gekregen om mij te vragen voor een gastcollectie. Eigenlijk loop ik al veel langer rond met het idee om een eigen collectie te ontwerpen, maar ik wist niet goed hoe. JBC heeft mij hier erg goed in begeleid. Als jong meisje heb ik zelf een baljurk ontworpen, en laten uitvoeren dat door een naaister, dat is een herinnering die mij altijd zal bijblijven. Ook mijn moeder was een enorm voorbeeld voor mij op vlak van stijl en kleding. Als kind was ik gefascineerd door haar gevoel voor mode en dat heb ik wel een beetje meegekregen. Mode en Belgische mode zijn echt mijn passie.

Hoe zou je de stijl van jouw collectie voor JBC omschrijven?

De collectie ademt echt ‘Americana Chic’, iets waar ik heel erg van hou. Bovendien is dit nu ook echt mode, een trend. In de beginfase van het ontwerpen dacht ik er eerst aan om helemaal weg te stappen van deze stijl en iets compleet anders te doen. Maar de uiteindelijke collectie is helemaal ‘Axelle’ geworden en ben ik gek op elk stuk. Bovendien heb ik me ook niet laten leiden door trends. Een goed voorbeeld is de hele heisa rond een trui in ‘The Voice’. De trui, een combinatie van een sweater en een korset, komt uit de collectie van Alexander Wang en op dit kledingstuk kreeg ik enorm veel kritiek. Iedereen had wel een mening over dat kledingstuk. Enkele dagen geleden raakte bekend dat Alexander Wang een collectie gaat ontwerpen voor H&M en dan vind ik dat wel heel frappant en grappig. Dan gaan mensen misschien begrijpen wat ik draag.

Wat maakt deze collectie zo sterk?

De kleding is geschikt voor elke gelegenheid, ik draag de kleding zowel op het podium als op mijn boerderij, en je kan ze ook zo combineren dat het aansluit bij jouw eigen stijl. Ik hou niet van kleding die je maar op een manier kan dragen of steeds in dezelfde combinatie: ik hou van afwisseling. Een ander sterk punt van de collectie: niet enkel is de kleding geschikt voor elke gelegenheid, maar ook de stoffen zijn zo gemaakt dat je er niet veel werk in moet steken. In de drukke tijden van vandaag moet je de kleding in je valies kunnen gooien en wanneer je die uitpakt moet het er nog steeds even mooi uitzien. Ik hou niet van de wegwerpcultuur, kleren zijn om te houden. Daarom was kwaliteit voor mij ook een belangrijk punt.

Welk type vrouw zie jij lopen in kleding uit jouw collectie voor JBC?

Ik wou ontwerpen voor iedereen, dat was erg belangrijk. Niet enkel de prijs van de collectie is een meevaller en bereikt zo een groot publiek, maar ook wat betreft de maten wou ik voor iedereen ontwerpen. Het gaat erom dat een persoon zich goed in zijn velt voelt en dan ga je vanzelf stralen in deze collectie. Zonder complexen, dat is het enige wat telt.

Laura Van Roey

De collectie van Axelle Red voor JBC ligt vanaf vandaag in de winkels van JBC. Je kan de collectie ook online shoppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content