Axelle Red en Hasselts Modemuseum stellen expo voor in Parijs

© Kristof Vrancken

Axelle Red stalt volgende maand haar garderobe uit in Hasselt. De roodharige zangeres lichtte gisteren al een tip van de sluier op.

Axelle Red stalt volgende maand haar garderobe uit in Hasselt. De roodharige zangeres lichtte gisteren al een tip van de sluier op.

Veel bekende gezichten gisterenavond op het adres van de Vlaamse Vertegenwoordiging in Parijs. Onder meer de Hasseltse burgemeester Hilde Claes en cultuurschepen Karolien Mondelaers woonden er de voorstelling van de tentoonstelling Axelle Red – Fashion Victim bij. Ook met de zangeres bevriende ontwerpers als Véronique Leroy en Elvis Pompilio waren op de afspraak.

Nochtans opent de expo in het Modemuseum Hasselt pas op 26 januari zijn deuren. Daarop wilde museumdirecteur Kenneth Ramaekers echter niet wachten om de pers warm te maken: “Een bekende naam als Axelle Red trekt uiteraard de aandacht, maar ook dan blijft het zaak om de tentoonstelling tijdig bekend te maken. Maandbladen plannen hun nummers immers al weken op voorhand.” Ook de keuze voor een lancering in Parijs was geen toeval, verduidelijkte Ramaekers: “Axelle Red is ook in Frankrijk een gevierde artieste, en veel internationale titels hebben hier een correspondent.”

Geen fetisjisme

Aan de modegevoeligheid en ambassadeursrol van Axelle Red kan alvast moeilijk getwijfeld worden. De garderobe van de Belgische zangeres lijkt op een who’s who van de Belgische modewereld, van oudgedienden als Martin Margiela en Ann Demeulemeester tot jongere namen als Christian Wijnants, Haider Ackermann en Tim Van Steenbergen.

Die liefde voor avant-garde mode dateert niet van gisteren, benadrukte Red tijdens de voorstelling: “Als tiener had ik al een zwak voor eigenzinnige stukken die me toelieten om buiten de lijntjes te kleuren. In mijn kasten hangen nog altijd stukken uit die tijd.” Van fetisjisme is echter geen sprake: “Ik heb enorm veel respect voor ontwerpers en de manier waarop ze hun universum vertalen in hun werk, maar ik volg niet zomaar slaafs de mode. Ik steek veel tijd in het uitzoeken van stukken die bij mijn persoonlijkheid en muzikale parcours passen, en ik stel graag mijn eigen combinaties samen. Gelukkig blijken de meeste ontwerpers dat te waarderen.”

Axelle Red – Fashion Victim loopt van 26 januari tot 2 juni en zal naast de garderobe van de zangeres ook werk tonen van verwante fotografen als Charlie De Keersmaeker en Alex Salinas. Muziekfans blijven ondertussen niet op hun honger zitten: de expo valt samen met de lancering van een nieuw album, waarvan de eerste single volgende maand verschijnt.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content