Asos haalt radioactieve riemen uit de handel

De Britse online modeketen Asos heeft een lading riemen met metalen studs uit de verkoop gehaald toen ontdekt werd dat ze radioactief zouden zijn. De studs kunnen verwondingen veroorzaken als je de lederen peplumriem meer dan 500 uren zou dragen. Dat schrijft The Guardian.

In het rapport Project Purple Flower dat The Guardian kon inkijken staat te lezen dat een van de riemen tijdens een controle van de Amerikaanse grenswacht positief testte op de radioactieve stof Cobalt-60. Dat leidde ertoe dat Asos de accessoirestukken wereldwijd terugriep – inmiddels waren er reeds 49 verkocht door personen uit 14 landen -. Verder zegt het rapport dat ‘geen van deze riemen geschikt is voor openbaar gebruik of bezit.’ Hoewel dit voorval voor sommigen verrassend in de oren zal klinken, zijn zulke incidenten volgens het rapport blijkbaar niet zo zeldzaam als je zou denken.

Geen eenmalig incident ‘Helaas is dit incident een veelvoorkomend verschijnsel. India en Oost-Azië zijn grote verbruikers van metaalschroot voor hun binnenlandse en voor de buitenlandse markt. Tijdens het raffinageproces van deze metalen worden radioactieve bronnen soms per ongeluk tezelfdertijd versmolten, waardoor het proces vervuild wordt en de radioactieve stoffen in het metaal terechtkomen’, schrijft het rapport.

Een woordvoerder van Asos vertelt: ‘Een product dat geleverd wordt aan Asos voldoet niet altijd aan de Britse gezondheids- en veiligheidsstandaarden maar Asos heeft samengezeten met alle betrokken instanties en nam voorzorgsmaatregelen door alle producten terug te roepen, in lijn met onze hoge kwaliteitsstandaarden en klantenservice. Wij garanderen dat andere producten van Asos niet vervuild zijn.’

Oplaaiende ruzie ‘Ons bedrijf blijft voortwerken met de bevoegde instanties en is in gesprek met de leverancier en de betrokken fabrieksarbeiders om zo tot een bevredigende oplossing te komen’, voegt de woordvoerder toe.

Maar die oplossing is nog niet binnen handbereik: er is immers een ruzie uitgebroken tussen Asos en Haq International, de Indiase groep die ervan beschuldigd wordt de vermeende riemen geleverd te hebben. Er heerst namelijk onzekerheid of Haq wel werkelijk de leverancier van de beruchte riemen was. Faizan Haq, de baas van het leveranciersbedrijf, kreeg geen toestemming om de riemen te inspecteren omdat hij volgens Asos door anti-terreurcellen bestempeld zou zijn als een risico voor de veiligheid, ondanks dat hij geen criminele feiten op zijn strafblad heeft staan.

Ook blijkt uit documenten die The Guardian kon inkijken dat de radioactieve riemen niet overeenkomen met de beschrijving van de riemen die geleverd worden door Haq omdat die laatste minder studs zouden hebben dan de beruchte riemen. Asos beweert dan weer dat de codes op de dozen overeenkwamen met die van Haq en dat de tegenstrijdige gegevens over het aantal studs te wijten zijn aan het feit dat de riemen handgemaakt zijn.

Drama voor werknemers Maar intussen is voor Haq het kwaad al geschied. Asos eist een slordige 116 000 euro van de leverancier voor de kosten veroorzaakt door het terugroepen van de producten en weigert de 74 000 euro die het de baas nog verontschuldigd was terug te betalen. Resultaat: de zakenman moet zijn bestellingen bij de Britse winkelketen Miss Selfridge annuleren en sluit zijn fabriek voor vijf maanden, waardoor 18 Indiase werknemers op straat staan. De arbeiders, die minder dan 60 euro per maand verdienden, hebben zich voorgenomen om dagelijks te gaan protesteren bij het gesloten fabrieksgebouw.

Asos en Haq krijgen dan wel een serieuze brok imagoschade te verduren, het zijn de Indiase werknemers die hun volledige broodwinning kwijt zijn.

(AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content