Arnhem Mode Biënnale bijna van start

Eens om de twee jaar wordt het kleine stadje Arnhem in Oost-Nederland het magnetische midden van een maand durende viering van mode en kunst, bekend als de Arnhem Mode Biënnale.

Eens om de twee jaar wordt het kleine stadje Arnhem in Oost-Nederland het magnetische midden van een maand durende viering van mode en kunst, bekend als de Arnhem Mode Biënnale. Onder meer Jil Sander, Maison Martin Margiela, A.F. Vandevorst en Nicholas Kirkwood zetten dit jaar mee hun schouders onder het event.

De Mode Biënnale met als titel ‘AMBER’ moet volgens artistiek directeur JOFF gezien worden als een zoektocht naar de ware identiteit van het fenomeen mode. Deze zoektocht wordt voltrokken aan de hand van tentoonstellingen, workshops, presentaties en lezingen op 3 verschillende locaties: het AkzoNobel terein, waar de hoofdexpositie plaatsvindt, het Gele Rijdersplein en het Museum voor Moderne Kunst Arnhem.

Wat kunt u er zoal vinden?

De hoofdexpo – in een immens industrieel fabrieksgebouw – onderzoekt wat het is dat van mode meer maakt dan alleen een kledingstuk. Ontwerpers als Prada, Maison Martin Margiela, Rodarte A.F. Vandevorst en Damir Doma stellen er elk hun eigen universum voor, bestaande uit verschillende looks met bijhorende habitats.

Verder ontwerpt kunstenaarscollectief Suze May Sho een installatie die de kloof tussen realiteit en de droomwereld van de mode probeert te overbruggen. Zo worden Arnhemmers, met behulp van stylisten, kappers en visagisten, geportretteerd tegen een achtergrond naar keuze, ontworpen door beeldende kunstenaars uit Nederland. Dat resultaat zal dan verspreid door de stad te zien zijn op grote billboards.

De Britse schoenenontwerper Nicholas Kirkwood maakt een replica van Keith Harings iconische Pop Shop. Daarin zullen 9 stukken te zien zijn van Kirkwoods collectie die op Haring was geïnspireerd, inclusief de betoverende rolschaatsen bezet met Swarovski kristallen.

De Nederlandse architect Rem Koolhaas construeerde de doorzichtige, industriële catwalk van Prada’s zomercollectie 2011. Een deel daarvan wordt heropgebouwd, speciaal voor de biënnale.

Een installatie van Jil Sanders creatieve directeur Raf Simons. Het werk van de legendarische Belgische modeontwerper wordt in beeld gebracht door de Brusselse fotograaf Pierre Debusschere.

En wat nog?

Een pop-upstore parcours doorheen Arnhem. In ‘The Sugar House’ van het Antwerpse Ra vindt u creaties van jonge ontwerpers en artiesten als Petrus Heeren, Anna Kushnerova en Frederik Heyman, verspreid over drie verdiepingen. Ook de allereerste pop-upstore van het Deense Mads Norgaard Copenhagen, genaamd ‘a Stripe Tribute’, ligt op deze route.

Verschillende activiteiten in de Humanoidshop naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het Arnhemse label. Zo is er de expo ‘RE.LOOKS’ die de voorbije 30 jaar van het hippe label overloopt met foto’s van onder meer Marleen Daniëls en Annemarieke van Drimmelen. Verder herbergt de Humanoid shop ook een pop-upstore van het Zweedse merk Acne en wordt het jonge, Nederlandse label C.Cruden in de spotlights gezet.

Vincent Fobelets

De Arnhem Mode Biënnale vindt plaats van 1 juni tot en met 3 juli in Arnhem, Nederland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content