Antwerpse MOOI-festival op zoek naar de (duurzame) mode van morgen

Het Mode Labo tijdens MOOI, met ontwerpen van o.a. Martijn Van Strien, Rombaut & Freitag. © Mooi

Antwerpen is één van de Europese modehoofdsteden, maar kan Antwerpen ook hoofdstad van de duurzame mode worden? Het is een vraag waar Villanella in samenwerking met modeontwerper Bruno Pieters, Plan C, 11.11.11 en het FFI zich over zullen buigen tijdens het MOOI Festival.

Welke creatieve krachten stuwen de industrie voort? Wat kunnen designers van elkaar en van technologie leren? Waar ligt het snijpunt tussen ethiek, duurzaamheid en mode? Wat zijn de trends die ons te wachten staan? Op 29 en 30 oktober kan je via verschillende activiteiten kijken, voelen, passen en luisteren naar de toekomst van onze (hopelijk duurzame) modeindustrie.

Bruno Pieters cureert de FASHION EXPO. Deze expo toont silhouetten van ontwerpers die duurzaam en/of circulair werken. Met werk van o.a. Jan-Jan Van Essche, Katrien Van Hecke, Daniel Andresen en Ilke Cop.

TEXUP toont het resultaat van het Textiel Upcyclage Labo. Dit labo is een denk- en broedplaats waar modeontwerpers, kostuumontwerpers, productontwikkelaars en kunstenaars elkaar ontmoeten om de reststroom van kleding en linnen van het Radisson Blu Hotel nieuw leven in te blazen via innovatieve, circulaire en creatieve technieken. De geselecteerde ontwerpers worden gecoacht door Ilke Cop en Lisa Konno.

Op de MATERIALENBEURS vind je een waaier aan duurzame en innovatieve materialen. Deze beurs brengt stoffen en textiel tot bij designers, maar is ook toegankelijk voor het brede publiek.

In het FASHION LAB kan je o.a. 3D-printen en lasercutten met Martijn Van Strien en Bagaar. Door het experimenteren met nieuwe technieken en technologieën zijn er al revolutionaire uitvindingen gedaan: verschillende manieren van kleding ontwerpen, produceren of recycleren. Zowel de experimenten, testcases als reeds geslaagde toepassingen komen aan bod in het Lab. Ontdek er F-ABRIC, het nieuwste, biologisch afbreekbare project van Freitag en de schoenen van ROMBAUT gemaakt uit ananasleer.

Daarnaast zijn er inspirerende TALKS. Mooi trekt het debat op gang rond de Noord-Zuid problematiek, de materialen van de toekomst en de digitalisering binnen de modewereld.

Het MOOI-festival gaat door op 29 en 30 oktober in De Studio in Antwerpen. Meer info via www.mooi-festival.com

Het festival vindt plaats binnen het Transitiefestival Vlaanderen 2016. Een week lang neemt dit festival de mogelijkheden, maar ook knelpunten van een post-kapitalistische kringloopeconomie vanuit verschillende perspectieven en organisaties onder de loep. De omschakeling naar een duurzame, rechtvaardige en circulaire samenleving vereist samenwerking vanuit alle hoeken

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content