Antwerpenaar gaat uitdaging aan om meest duurzame jeans ter wereld te maken

HRVST © gf

Denim is een erg vervuilend materiaal en de mode-industrie op zich is de op één na vervuilendste sector op aarde. Jammer, want jeans is onmisbaar in onze garderobe. Antwerpenaar Tom Duhoux redt ons uit de nood en stampt het duurzame denim label HNST uit de grond.

De kledingproductie is de afgelopen vijftien jaar verdubbeld en kledij wordt meer dan ooit – ongedragen zelfs – in de vuilnisbak gegooid. Heel jammer, want katoenteelt is enorm arbeidsintensief en vervuilt miljoenen liters water. Bovendien kan kleding gerecycleerd worden, wat veel duurzamer is dan telkens nieuwe vezels produceren.

Met deze kennis in het achterhoofd richtte Antwerpenaar Tom Duhoux zijn denim label HNST op. Zijn doel? de meest duurzame jeans ter wereld ontwikkelen. De HNST jeans wordt de eerste ooit die gemaakt wordt van 50% gerecycleerde denim.

Circulaire mode

Wat zo innoverend is aan dit denimmerk is het hoge percentage gerecycleerd materiaal. HNST is daarom een echt circulair kledingmerk dat op basis van gerecycleerde denim nieuwe jeansproducten gaat maken. Samen met enkele duurzame partners is oprichter Tom Duhoux erin geslaagd om een garen te ontwikkelen van 50% oude jeans, aangevuld met Tencel©, een restproduct van de houtverwerking.

Bovendien wordt het garen in Vlaanderen gemaakt. En ook de kledingstukken worden niet in derdewereldlanden geproduceerd, maar uitsluitend in Europa gemaakt. Ieder onderdeeltje van de kledingstukken – van knop over kleurstof tot label – werd uitgedacht volgens de principes van de circulaire economie.

De eerste HNST collectie zal bestaan uit 3 jeansbroeken en een stoere salopette voor vrouwen, net zoals 3 jeansbroeken en een jeansvest voor mannen. Elk stuk wordt uitgetekend door ontwerpster Ellen Robinson.

Meer info op letsbehonest.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content