André Courrèges

André Courrèges (° 1923, Pau, Frans Baskenland) studeert af als burgerlijk ingenieur. Van 1941 tot 1945 is hij piloot bij de luchtmacht, daarna gaat hij in Parijs werken voor Jeanne La Faurie. In 1950 wordt hij assistent bij Christobal Balenciaga, ook een Bask, die hij nog steeds als zijn mentor beschouwt. In 1961 opent hij een eigen couturehuis.


In de jaren ’60 en ’70 beleeft Courrèges zijn hoogtepunt. De revolutionair van de space mode is de ware uitvinder van de mini jurk die Mary Quant later lanceerde, van de grote zonnebrillen en de futuristische space-collecties. In 1964 creëert hij de ‘Moon Girl’ look, met mini jurkjes, hoedjes als schoteltjes en laaggehakte kuitlaarsjes in wit plastic. Zijn succes dankt hij vooral aan de grote tegenstelling met de new look van Dior (1947) waarop men al een tijdje uitgekeken is. Courrèges is ècht nieuw! Women’s Wear Daily noemt hem de ‘Corbusier van de couture’.


Hij wordt slachtoffer van zijn succes, want iedereen aapt hem na. Hij sluit zijn zaak voor een rustpauze, zoekt een sponsor en gaat met L’Oréal in de boot. Hij introduceert de unisex look, architectonische lijnen en loopt er zelf altijd bij in roze, lichtblauw of wit.


In 1973 lanceert hij zijn mannenlijn Courrèges Homme. In 1983 koopt het Japanse confectiebedrijf Itoka zich in het bedrijf in, maar Courrèges blijft aan als ontwerper. Halfweg de jaren ’80 zijn er strubbelingen met de Japanners en toont hij geen haute couturecollectie meer. In het midden van de jaren ’90 – Courrèges is dan al de 70 voorbij – haalt hij Jean Charles de Castelbajac binnen voor de pret-à-portercollectie. Courrèges zelf heeft echter nog steeds het laatste woord over de collecties. (GT)

www.courreges.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content