Amai email: Gent zet emailindustrie in de verf

© Amai Email

Oude reclameborden van email zijn tegenwoordig weer helemaal in en hebben behoorlijk wat waarde. Dat is niet zo verrassend, want ze zijn beeldschoon en een goede weerspiegeling van een tijdperk. Daarom organiseert het Gentse MIAT de expo ‘Amai Email’.

Email was de kunststof avant la lettre, zegt tenstoonstellingsbouwer en expert Jan De Plus die zich al jaren in deze materie verdiept. Hij verzamelt zelf antieke reclameborden, maar heeft interesse in alle soorten email. Vroeger werd er immers duchtig geëmailleerd, van huisraad over vaatwerk tot machines en kachels. De techniek werd in de 19de eeuw op punt gesteld en is op zich geen typisch Belgisch fenomeen, hoewel ons land toch een heel intensieve productie had en misschien wel de mooiste en grootste borden vervaardigde, aldus De Plus. Van al wat werd geëmailleerd zijn de antieke reclameborden beslist het meest opvallend en grafisch ook het sterkst. Ze werden al voor 1900 geproduceerd, maar het merendeel is van net voor en na de Tweede Wereldoorlog.

Tot in de jaren ’70 zag je deze borden op de gevels van alle dorpscafés, tabakswinkels en kruideniers. De kleurrijke reclames van Belga, Solo, Spa, Coca Cola, Zwarte Kat of Ajja, blijven in ons geheugen geprent. Gelukkig verdwenen lang niet alle borden naar de schroothoop en werd er vanaf de jaren ’70 veel email verzameld. Voor de eenvoudige huisraad is er nu wat minder belangstelling, maar de reclameborden blijven geliefd en zijn ondertussen erg waardevol. Voor zeldzame borden worden duizenden euro’s opgehoest.

Le Creuset

De expo in het Gentse Museum voor Industriële Archeologie en Technologie laat ons het hele verhaal van de Belgische emailindustrie zien, van de eerste bedrijven in de streek van Gosselies, nabij Charleroi, tot de Emaillerie Belge, het enige nog bestaande bedrijf, dat nog steeds actief is in Sint-Jans-Molenbeek. Ook het productieproces wordt getoond en er is een schitterende collectie reclameborden te zien, afkomstig uit privéverzamelingen. Op de expo kom je ook meer te weten over de grote Franse Emailproducent Le Creuset die -verrassing! – Belgische wortels blijkt te hebben.

Deze bijzonder kleurrijke expo, “Amai Email! De Belgische emailindustrie” loopt van 3 december tot 26 juni in het MIAT te Gent, Minnemeers 9

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content