Alles over duurzame mode op MOOI

Twee jaar na de ramp van Rana Plaza wil het MOOI-festival bewijzen dat de mode-industrie anders kan. Op 23 mei wordt DE Studio in Antwerpen omgetoverd tot een festival over duurzame mode. Verschillende organisaties slaan er de handen in elkaar om alle kanten van ethische mode te belichten.

DE Studio zal worden ingepalmd door tal van insiders uit de sector die de wantoestanden aanklagen en vernieuwende initiatieven die aantonen dat het anders kan. Bezoekers van MOOI mogen zich verwachten aan een expo, tal van gastsprekers, workshops, een duurzame modebeurs, een marktje en enkele films.

Expo

In de fotoserie What We Wear volgt fotograaf Pieter van den Boogert de cyclus van onze kleding, van de productie in Bangladesh via de consumptie in het Westen naar hergebruik en afvalverwerking in Ghana. Dat die foto’s niet altijd even fraai zijn, spreekt voor zich.

Ontwerper Bruno Pieters
Ontwerper Bruno Pieters© Lee Wei Swee

Sprekers

Niels Oskam, de bezieler van de website Rank a Brand, komt uit de doeken doen hoe zijn vrijwilligers een blik achter de schermen krijgen bij kledingketens. Ontwerper Bruno Pieters, die enkele jaren geleden de plotse overstap maakte naar duurzame mode, houdt een praatje over zijn label Honest by, dat streeft naar volledige transparantie over het productieproces. Verschillende andere organisaties en ontwerpers zoals Mats Rombaut en Ilke Cop vullen de uitgebreide lijst gastsprekers verder aan.

Meet the designer

Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel op MOOI. De organisatoren zien de toekomst rooskleurig in, want de ethische revolutie in de sector komt op gang. Zo krijgen tal van duurzame initiatieven een prominente plaats op MOOI.

In een duurzame modebeurs komen verschillende ontwerpers en ondernemers hun producten en manier van werken voorstellen. Ambacht en innovatie gaan hand in hand. Katrien Van Hecke kan je ongetwijfeld iets nieuws vertellen over bedrukte zijde, bij Toni Taloni ontdek je elke stap in het proces van leer tot schoen en je kan op het festival kennis maken met Les ReBelles, een uitleendienst voor hoofdzakelijk Belgische mode.

De verontwaardiging na de ramp van Rana Plaza twee jaar geleden was groot.
De verontwaardiging na de ramp van Rana Plaza twee jaar geleden was groot.© BELGAIMAGE

Doen

Je zal ook zelf de handen uit de mouwen kunnen steken op 23 mei. Omdat duurzaamheid begint met minder kopen, kan je in verschillende workshops leren hoe je kleren en accessoires van de tweedehandswinkel een nieuw leven geeft of hoe je een saaie T-shirt kan pimpen door hem te zeefdrukken. Ook voor kinderen en mama’s in spe zijn er aangepaste workshops.

MOOI wordt georganiseerd door 11.11.11 in samenwerking met DE Studio, MoMu, Doek vzw, Schone Kleren Campagne, stad Antwerpen en provincie Antwerpen

Praktisch:

DE Studio – Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen

Van 13 tot 18 uur en van 20 tot 24 uur betaal je € 6 inkom (kinderen tot 12 jaar € 4). Een combiticket kost € 10.

Met de tickets krijg je die dag ook een korting van € 2 voor de tentoonstelling Dries Van Noten. Inspirations in het MoMu.

www.mooi-festival.be

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content