Alexander McQueen

Alexander McQueen (°1969) is de jongste van zes kinderen van een Londense taxichauffeur. Op zijn zestiende trekt hij naar Savile Row, dé kleermakersstraat van Londen. Daar volgt hij stage bij Anderson & Shephard en het nabijgelegen Gieves & Hawkes. Een tijd lang werkt hij voor de theaterkostuummakers Angels en Bermans, tot hij op zijn twintigste een aanbod krijgt van de Japanse ontwerper Koji Tatsuno. Een jaar later wordt hij assistent bij Romeo Gigli.

In 1994 studeert McQueen af aan het beroemde St. Martins College in Londen. Zijn volledige eindwerk wordt opgekocht door de enthousiaste styliste Isabella Blow, die hem meteen in huis haalt. In minder dan geen tijd wordt Alexander McQueen een internationaal bekende naam. ‘Big Mac’ wordt hij genoemd, niet alleen voor zijn forse verschijning.
McQueen, ook wel England’s bad boy genoemd, haalt met zijn vaak controversiële modeshows graag de media. In ’98 laat hij een model met twee kunstbenen over de catwalk lopen, tijdens zijn lenteshow een jaar later spuit hij in Londen verf over zijn modellen en zijn kleren.

McQueen krijgt viermaal de eretitel Brits Ontwerper van het Jaar: in 1996, 1997, 2001 en 2003. In oktober 1996 volgt hij John Galliano op als hoofdontwerper van Givenchy.

Eind 1999 opent McQueen zijn eerste kledingzaak in Conduit Street, Londen. In 2000 verlaat hij Givenchy. Zijn verdere collecties tonen een meer volwassen McQueen, waarbij de controverse en agressie plaats hebben gemaakt voor een opvallende vindingrijkheid. In 2002 opent hij zijn eerste Amerikaanse showroom in New York. In de jaren daarop volgen er winkels in Londen, Los Angeles, Milaan en Las Vegas. Hij breidt ook zijn collectie uit met een kledingslijn voor mannen, een brillenlijn en de parfums ‘Kingdom’ en ‘My Queen’.

In 2005 werkt hij samen met sportmerk Puma aan een schoenencollectie, die zijn naam draagt. In 2008 gaat hij in zee met MAC Cosmetics voor het ontwerpen een make-uplijn.

Aan de succesvolle carrière van Alexander McQueen komt abrupt een einde op 11 februari 2010. De getalenteerde designer blijkt zichzelf van het leven te hebben beroofd in zijn woning in Londen. Hij zou de dood van zijn moeder maar moeilijk hebben kunnen verwerken. Het label Alexander McQueen, dat eigendom is van de Gucci Group, blijft voorlopig bestaan.

www.alexandermcqueen.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content