Alexander McQueen opent shop op Savile Row

Het label keert hiermee terug naar de roots van zijn overleden stichter.

Alexander McQueen opent een zaak in de bekendste mannenmodestraat van de wereld. De winkel op Savile Row zal de verkoop van de verschillende mannencollecties combineren met kleermakerij. Sarah Burton heeft aan het roer van Alexander McQueen al heel wat puike prestaties neergezet. Zo ontwierp ze de meest besproken trouwjurk van de voorbije jaren -die van Kate Middleton- en sloeg ze keer op keer nagels met koppen op de verschillende modeweken. Nu stuurt ze het Alexander McQueen-schip terug naar de thuishaven: Savile Row. Tijdens de modeweken van Milaan in januari werd al aangekondigd dat Alexander McQueen in zee zou gaan met kleermaker Huntsman voor een speciale lijn op maat gemaakte kostuums. Het label heeft nu bevestigd dat ze in het najaar ook een winkel zullen openen op Savile Row, de bekende mannenmodestraat in Mayfair, Londen, waar ook Huntsman gevestigd is.

Maatwerk in zijn puurste vorm
Twee eeuwen geleden verwerd Savile Row het kloppende hart van de kleermakelij waar grote namen als Winston Churchill, Cary Grant en Lord Nelson hun garderobe bij elkaar shopten. Nog steeds is de straat het epicentrum voor mannen die houden van op maat gemaakte kwaliteitskostuums. Vermaarde kleermakers als Henry Poole & Co, Gieves & Hawkes, Norton & Sons en Chester Barrie trekken nog dagelijks geĆÆnteresseerde binnen- en buitenlandse zakenmannen. Typisch aan Savile Row zijn de zogenaamde bespoke kostuums, wat staat voor maatwerk in zijn puurste vorm. De term is ontstaan uit de slagzin dat ieder kostuum ‘spoken for’ was, aangezien ieder pak volledig op maat van de klant werd gemaakt en dus ook door niemand anders gedragen kon worden. Deze werkwijze staat redelijk haaks op de vele made-to-measure pakken waarbij bestaande patronen slechts worden aangepast aan het lichaam van een klant.

Hoger segment
Door een winkel te openen op Savile Row brengt het label niet alleen zijn mannenlijn naar een hoger segment, het keert ook terug naar de roots van zijn overleden stichter Alexander Lee McQueen, die het vak hier bij kleermaker Anderson & Sheppard leerde. “Aangezien ons bedrijf enorm gegroeid is hebben we verschillende winkels nodig om de verschillende collecties en facetten van het merk te tonen”, zegt Jonathad Akeroyd, voorzitter en ceo van Alexander McQueen. “Onze vrouwencollectie is geĆ«volueerd naar de meer luxueuzere high-end sector, en daar willen we met de mannenlijn ook terug naartoe. Savile Row is hiervoor perfect”, aldus Akeroyd in Vogue.

De winkel op Savile Row zal alle stuks van de ready-to-wear mannencollecties alsook de accessoires verkopen. Hij zal eveneens als uitvalsbasis dienen voor mannen die beroep willen doen op de nieuwe tailoring service. De op maat gemaakte kostuums vormen de perfecte mix van het McQueen silhouet en het vakmanschap van Huntsman. Verwacht wordt dat de pakken enkele duizenden euro’s zullen kosten. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content